top of page

Pekka Kuusisto ny kunstnerisk leder fra sesongen 2021/22Pekka Kuusisto blir Kammerorkesterets nye kunstneriske leder fra sesongen 2021/22


Det er med stor glede vi presenterer fiolinisten Pekka Kuusisto som ny leder.


Kuusisto er i dag svært ettertraktet internasjonalt. De siste årene har han vært leder og fiolinsolist med en rekke ledende orkestre på scener over hele verden – fra å ha rollen som kunstnerisk partner i bl.a. Mahler Chamber Orchestra til å være en yndlingssolist under BBC Proms de siste årene. Kuusistos tid som residens-musiker ved Wigmore Hall London har også gjort sterkt inntrykk – «Kuusisto er den typen musiker som får deg til å lytte på en ny måte», skrev The Guardian.


– Terje Tønnesen og Det Norske Kammerorkester vil være uløselig knyttet til hverandre langt inn i evigheten. Med orkesteret som lekegrind har han utviklet det hele til noe som har sprengt sjangerens normer for mange, men først og fremst utviklet oss og den klassiske musikkens mulighetsrom til å se seg selv på en ny måte. Ikke gjennom å dyrke skjønnklangen, men ved å berøre gjennom sitt sterke engasjement og sin musikalske kraft, sier orkesterets direktør, Per Erik Kise Larsen.


Larsen kommenterer ansettelsen av ny kunstnerisk leder: – Nå tar vi skrittet videre ut i verden og mener å ha funnet den perfekte etterfølger. Kuusisto bygger sitt kunstneriske univers på mange av de samme grunnverdier som de vi har gjort til orkesterets varemerke med Terje. Dristighet, lekenhet, men også et nitid detaljarbeid med musikkens innerste vesen – en vilje til å nå helt frem i denne – og samtidig til salens bakerste rad. Med Pekka Kuusisto tilføres også en ny internasjonal dimensjon til orkesterets virke som vi tror skal løfte oss ytterligere videre.


Kuusisto med Kammerorkesteret

Etter at han gjestet oss som kunstnerisk gjesteleder i 2018, har både orkesteret og publikum utviklet et kjærlighetsforhold til Kuusisto og har ønsket å få ham tilbake til Oslo. Da han takket ja til å bli vår kunstneriske leder, var det stor glede og store forventninger i orkesteret.

– Å knytte seg som kunstnerisk leder til et orkester som vårt er som å si ja til et nytt og personlig vennskap. Du legger din sjel, din personlighet og din tillit i fanget på den andre og ber om å bli mottatt som den du er og få det samme tilbake. Når våre musikere har sagt ja til

dette og blir møtt med den åpenheten og tilliten som Kuusisto her viser oss, tror vi på et nytt og langt liv sammen med vårt nye kunstneriske ankerfeste, sier Per Erik Kise Larsen.


En kunstner med global visjon Kuusisto er kjent for sine innsiktsfulle og fremragende fremføringer. Men i tillegg er han kjent for sitt miljø-engasjement i Greenpeace så vel som sin utforsking av sammenhengen mellom musikk og nevroforskning.

Han er en visjonær musiker med grenseløs nysgjerrighet og påfallende kunstnerisk mot, noen av de kvalitetene som har grunnfestet Kuusistos omdømme som en av de mest overbevisende artister i vår tid.


Neste anledning til å stifte bekjentskap med Kuusisto får publikum i neste uke, når han kommer til Oslo for å lede konserter i Universitetets Aula 10. mars og på Sentralen 11. mars.

Les mer om konsertene:

Tirsdag 10. mars kl. 19, Universitetets Aula


Onsdag 11. mars kl. 19:30, SentralenComments


bottom of page