Meny

Medvirkende
 

Pekka Kuusisto kunstnerisk leder / fiolin

 

Program 

 

Nico Muhly

Shrink - konsert for fiolin og strykeorkester (Europa-premiere)

Ludwig van Beethoven

Symfoni nr. 7 i A-dur, op. 92

Og noen musikalske overraskelser


 

Opplev Kammerorkesterets nye kunstneriske leder fra sesongen 2020/21!

 

«Ingen av de nålevende fiolinistene har en så personlig stemme» skrev den britiske avisen The Telegraph om kveldens solist og kunstneriske leder, Pekka Kuusisto. Med sine nyskapende tolkninger og imponerende kunstneriske mot, har han vunnet anerkjennelse over hele verden både som solist og spillende leder. 

Kuusisto er på alle måter en moderne orkesterleder. Han søker hele tiden samarbeid med musikere utenfor egen sjanger for å finne uttrykk som kombinerer klassisk og samtid. Så også denne gang, når han har invitert den amerikanske komponisten Nico Muhly til å skrive en fiolinkonsert for seg.

Muhly er en av de mest profilerte klassiske komponister fra det siste tiåret, og han jobber nettopp i spennet mellom klassisk og pop. Med verker som spenner over instrumental, orkestermusikk til filmmusikk og opera har han bl.a. samarbeidet med islandske Björk, men også skrevet bestillingsverk for Metropolitan Opera i New York. 

Om programmet
 

Nico Muhlys gnistrende konsert for fiolin og strykeorkester, Shrink, er et tresatsig verk som er et felles bestillingsverk fra bl.a. Mahler Chamber Orchestra, Australian Chamber Orchestra og Det Norske Kammerorkester. 

Ifølge komponisten tar konserten i bruk den tradisjonelle fiolinkonsertens form, men snur den fullstendig på hodet. Ved å bygge hver sats på et sett intervaller, fokuserer han verken på den store orkesterklangen eller på solistens virtuositet, men på det intrikate samspillet dem imellom. Og samspillet gir også store muligheter for rike teksturer og unikt uttrykk som strekker seg fra det minimalistiske til det dramatiske og intense. 

 

Gjennom Kuusistos tolkning av Beethovens 7. symfoni, tas vi inn i den gryende romantikkens klangverden. «Et av mine beste arbeider» skal ha Beethoven sagt om symfonien med den uimotståelige energien og virvlende elegansen. Publikum var også meget begeistret under premieren, faktisk så begeistret at andresatsen, Allegretto, (som i dag er en av Beethovens mest kjente satser) ble jublet frem som ekstranummer. 

 

Kvelden byr også på noen musikalske overraskelser fra scenen, der Kuusisto lager sin egen vri på noen av de kjente klassikerne fra Kammerorkesterets kjernerepertoar.

Les om vår påtroppende leder, Pekka Kuusisto

Pekka Kuusisto

Konserten inngår i flg. abonnement:

Aulaserien

Totalabonnement

Gullabonement

Tirsdag 10. mars kl. 19.00 

Universitetets aula