top of page

Pekka Kuusisto - En moderne fiolinist

Grenseløs nysgjerrighet, imponerende kunstnerisk mot og stor eventyrlyst er blant de kvalitetene som har grunnfestet Pekka Kuusisto som en av de mest særegne og personlige utøverne i vår tid.

Foto: Benjamin Ealovega

Hvis du ser for deg en klassisk fiolinist, ulastelig antrukket, gjerne kledd i mørk dress eller feiende aftenkjole foran et stort symfoniorkester, så blir du gledelig overrasket når du møter vår kunstneriske gjesteleder 2017/18, komponist, dirigent og stjernefiolinist Pekka Kuusisto. ‘Ingen av de nålevende klassiske fiolinistene har en så personlig stemme’, skriver den britiske avisen The Telegraph om denne finske fiolinisten som ‘jammer’ med jazz og elektronika i ullgenseren sin, likeså vel som han spiller Tsjaikovskijs fiolinkonsert. Det å styre sine musikalske evner så helhjertet i mange forskjellige retninger – akkurat det skiller ham fra hans samtidige. Men, enda viktigere, det virker som om han tar hvert eneste stykke han spiller, uavhengig av sjanger, tilbake til de helt grunnleggende prinsippene og fjerner ethvert spor av tradisjon og stil, helt til det blir hans eget.

Kuusisto kom inn i det internasjonale rampelyset i 1995, da han ble den første finnen som vant en av verdens mest prestisjetunge fiolinkonkurranser, Sibeliusprisen, der han slo Nikolai Znaider og Lisa Batiashvilli som kom på henholdsvis andre og tredje plass. Alle tre er blant verdens mest etterspurte solister, men Kuusisto har tatt en noe annerledes vei når det gjelder valg av repertoar og måten han bruker sin kreativitet på.

I tillegg til en travel timeplan som solist i verdens fremste konsertsaler, og dessuten oppdrag som kunstnerisk leder for ensembler som Australian Chamber Orchestra Collective, spiller han regelmessig med musikere over hele det musikalske spekteret. ‘Jeg ønsker meg at en fiolinist skal være en fordomsfri musiker, en som ikke er redd for å utforske mulighetene i instrumentet sitt, over hele spekteret. Og som heller ikke er redd for å dirigere orkesteret mens han selv spiller’, sier Kuusisto.

Denne eventyrlysten viser han også i fremføringen av det klassiske repertoaret, og det vil vi selv få oppleve når han leder Kammerorkesteret i programmer som spenner fra Haydns Avskjedssymfoni og Beethovens fiolinkonsert til Anders Hillborgs nye fiolinkonsert med Kuusistos egne improvisasjoner. ‘Noen ganger forestiller jeg meg hvor interessant musisering må ha vært før vi hadde opptak og standardiserte tolkninger av et repertoar’, tenker Kuusisto høyt. ‘Siden jeg har spilt en hel del folkemusikk, har dette forandret min måte å spille klassiske komposisjoner på. Generelt sett vil improvisering gjøre at du fester blikket på noe annet enn teknikk eller lyd. Det gjør fremføringen mye mer interessant.’​

Konserter med Pekka Kuusisto

Beethoven: Fiolinkonsert i D-dur

Haydn: Symfoni nr. 45, Avskjedssymfonien

Nordheim: 'Individualisierte Höhenmessung Der Lagen' fra Partita für Paul

Klubb Klassisk #2

Tirsdag 1. mai

Ford: Bright shiners

Bach: Brandenburgkonsert nr. 3

Hillborg: Bach materia for strykere og solo fiolin improvisasjoner

bottom of page