top of page

Meny

Will-o-the-wisp_and_snake_by_Hermann_Hendrich_1823.jpeg
Will o' the Wisp and the Snake
av Herman Hendrich

will o' wisp

Skandinavisk premiere på nytt bestillingsverk av Oliver Leith 

Under den kommende konserten «Melankoli» er det en unik begivenhet når vi byr på premiere på to nyskrevne bestillingsverk - Inger Hannisdals Løvsanger for fiolin og strykere og will o' wisp av den engelske komponisten Oliver Leith.  

​

Leith er en stadig mer ettertraktet komponist med en imponerende liste av bestillingsverk bak seg. Verkene hans utforsker de spennende skjæringspunktene mellom akustisk, elektronisk og eksperimentell musikk. De siste årene har de funnet veien til internasjonale scener som BBC Symphony Orchestra, Festival Aix-en-Provence, London Symphony Orchestra, Tanglewood Music Festival og Royal Opera House Covent Garden der han har vært composer-in-residence frem til 2022.

 

will o’ wisp bærer tydelige kjennetegn på Leiths karakteristiske stil, med subtile harmoniske teksturer, bruk av mikrotoner og langsomme, gjentatte musikalske gester. I den sosiale isolasjonen under pandemien reflekterte komponisten over menneskelig samvær, og konkluderer med at vi alle er ‘gjærede sjeler’. Inspirert av den gamle folketroen ‘alvelys’ – et flakkende fantomlys som iblant svever over myrlendt jord og lokker folk på villspor – er Leiths verk like flyktig, bygget på hviskende motiver som kommer inn og ut av fokus, uten å nå noen endelige tilstander.

 

MJL3725-scaled_edited.jpg
Komponist Oliver Leith

Komponisten selv gir innsikt i verket sitt: «will o’ wisp er mitt forsøk på å utforske elementer knyttet til ‘det engelske’. Det tar utgangspunkt i en engelsk-irsk-skotsk folketro; ingen vet egentlig hvor den kommer fra. Verket river på en måte istykker denne arven, og skaper et lydbilde som fremstår som om det har ligget i en gryte i lang tid. Det burde være både vakkert og skremmende på samme tid.»

 

 will o’ wisp ble bestilt av Det Norske Kammerorkester i samarbeid med det engelske ensemblet Manchester Collective og ble urfremført desember 2022 under ledelse av kveldens gjesteleder, Rakhi Singh. Dette samarbeidsprosjektet er støttet av International Collaboration Grants fra British Council, som gjennom sin støtte ser nye muligheter for å styrke de kulturelle båndene mellom våre to land.

Aktuelt

​

«Melankoli»

Tirsdag 13. februar kl. 19.00, Universitetets Aula

​

Program

Antonio Vivaldi  Konsert i g-moll, Rv156

AntonÍn DvoÅ™ák  Notturno for strykere

Oliver Leith  will o' wisp (skandinavisk premiere) 

Caroline Shaw  Plan & Elevation

Inger Hannisdal  Løvsanger (urpremiere) 

Ludwig van Beethoven  Cavatina fra strykekvartett nr. 13, op. 130

Wojciech Kilar  Orawa – symfonisk dikt

bottom of page