top of page

Sibeliusprisen 2023 til Det Norske Kammerorkester og Pekka Kuusisto


Det Norske Kammerorkester med Pekka Kuusisto / foto: Bård GundersenSibelius-selskapet i Norge har tildelt Det Norske Kammerorkester og deres kunstneriske leder Pekka Kuusisto Sibeliusprisen 2023.


«Kuusisto har en enestående bredde i sitt repertoar og i sin musikkinteresse. Ikke minst har han et brennende engasjement for samtidens musikk. Denne interessen kommer tydelig frem i konsertprogrammene til DNK og Kuusisto. Ikke minst er det spennende at orkesteret med Kuusisto presenterer ny finsk samtidsmusikk og ulike finske musikere for det norske publikum», sier Stephan Barratt-Due, styreleder for Sibelius-selskapet i Norge, og fortsetter:


«Samarbeidet mellom DNK og Pekka Kuusisto styrker utvilsomt båndene mellom norsk og finsk musikkliv, så vel utøvende som skapende. Med Sibeliusprisen ønsker Sibelius-selskapet å rette oppmerksomhet mot og styrke den norsk-finske dimensjonen i dette samarbeidet.»


Finske Pekka Kuusisto regnes som en av de mest interessante aktørene i internasjonalt musikkliv, som solist og etter hvert også som dirigent. Han er, i tillegg til sitt engasjement som kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester, også kunstnerisk partner med Mahler Chamber Orchestra, samarbeidspartner for San Francisco Symphony og hovedgjestedirigent for Helsinki filharmoniske orkester.


Kunstnerisk leder Pekka Kuusisto / foto: Bård GundersenI en kommentar om utdelingen uttrykte Kuusisto sin takknemlighet: «Att få mottaga detta pris tillsammans med kammarorkestern är ett stolt ögonblick för mig. Vår gemensamma resa har precis bara börjat, men redan nu är Oslo ett av mina allra viktigaste musikaliska hem, och kollegerna i DNK mina allra käraste.» Han la også til: «Sibban själv skrev en gång ett fiolackompanjemang för en lustig dikt av Ture Rangström. Dikten heter En glad musikant, och dess slutrader känns lämpliga för mig och kompisarna i Kammerorkesteret: ‘Står ödet på kant bor sång i hans bröst, och hans spelande röst sjunger levande tröst till hjärtan som tveka och blödande bröst. Det är spelmannens lycka på färden.’ Ett enormt tack till Sibelius-sällskapet i Norge.»


Per Erik Kise Larsen, direktør i Kammerorkesteret, delte også sin stolthet over denne anerkjennelsen: «Å motta den norske Sibeliusprisen sammen med vår nye kunstneriske leder, er en stor heder og anerkjennelse av orkesterets mangeårige arbeid. Vårt samarbeid med Pekka Kuusisto vil definitivt styrke båndene til finsk musikk- og kulturliv, noe vi allerede ser konturene av på flere områder. Vi gleder oss blant annet til å besøke en av de viktigste kammermusikkfestivalene i Finland allerede neste sommer.»


Prisen blir overrakt under orkesterets sesongåpning i Universitetets Aula, 29. august.

Sibelius’ karakterfulle humoresker for fiolin og orkester står på programmet som også inneholder Beethovens symfoni nr. 1 og en urpremiere på den norske komponisten Anna Bergs bestillingsverk, Returnal.


Om Sibeliusprisen


Sibeliusprisen er en hederspris for fremragende innsats for å fremme kontakten mellom finsk og norsk musikkliv eller for forståelse for og kjennskap til finsk musikk i Norge eller norsk musikk i Finland. Prisbeløpet er 100 000 kroner. I år er det 18. gangen prisen deles ut.

Tidligere mottakere av Sibeliusprisen er dirigent Klaus Mäkelä, komponist Kaija Saariaho, fiolinistene Arve Tellefsen, Henning Kraggerud og Vilde Frang, dirigentene Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste og Jorma Panula, pianistene Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes, sopranene Solveig Kringlebotn og Lise Davidsen, mezzosopranen Randi Stene, cellisten Truls Mørk, multimusikeren Sinikka Langeland, professor Idar Karevold, Oslo Filharmoniske Orkester og dirigent Klaus Mäkela.

Sibeliusprisen tildeles av Sibelius-selskapet i Norge. Selskapet ble stiftet i 1994, og det drives uten offentlige bidrag.


Comments


bottom of page