top of page

Meny

Pekka_portrait_stair_7583_bredde.jpg

Sesongåpning «Debut»
Beethoven, Sibelius & Berg

Foto: Bård Gundersen

Beethovens brennende vakre første symfoni og Sibelius’ karakterfulle humoresker. I tillegg handler det om et musikalsk ritual ved livets slutt – en urpremiere på Anna Bergs bestillingsverk. 

 

Aulaen er for mange av oss uløselig knyttet til det å skulle vise seg frem for første gang – selve den offentlige debuten. Nå er tradisjonen i ferd med å dø ut; det er sjelden vi møter den unge utøveren som stiller seg frem for publikum og kritikernes argusblikk. Samtidig er en debut noe oppløftende og forventningsfullt, noe som skaper en ekstra nerve knyttet til begrepet. Det er denne følelsen vi har lyst til å gjenskape både i vår sesongåpning og utover i sesongen. Vi har derfor invitert et lite knippe unge norske komponister til å skrive nye verk for oss. Slik skal de få vist seg frem, og vi får anledning til å bli kjent med – og vi håper dere vil trykke dem til deres hjerte – disse kommende personlighetene i norsk musikkliv. 

 

Først ut er Anna Berg som allerede har fått mye oppmerksomhet, sin unge alder til tross. Her får både vi og hun gleden av å sette stemningen fra første tone i det vi håper skal bli en sesong fylt av vårt overordnede tema: oppdrift.

Les intervju med komponist Anna Berg som forteller om verket 'Returnal' og hvordan det ble til.

Utdeling av Sibeliusprisen 2023 

Sibelius-selskapet i Norge har tildelt Sibeliusprisen 2023 Det Norske Kammerorkester og kunstnerisk leder Pekka Kuusisto. Prisen utdeles under denne konserten. 

Om program

I hjertet av Beethovens omfattende musikalske arv lyser den første symfonien som et storslagent uttrykk for hans tidlige genialitet. Symfonien tar oss med på en reise gjennom hans eksperimentelle utforskninger som skulle forandre musikkens gang, men i disse tonene avspeiles dessuten den klassiske elegansen fra hans musikalske helter, Haydn og Mozart. 

 

Anna Berg er en av de fremadstormende stemmene på den kunstmusikalske scenen i Norge. Hennes bestillingsverk ‘Returnal’ henter inspirasjon fra buddhistisk begravelsesritual, der ulike former for musikk brukes for å forberede sjelen til den avdøde for reinkarnasjon. Stykkets særegne klangstemning formidler sjelens mystiske forvandling til den kommende reisen og åpner for refleksjon om livets sirkel. 

 

Sibelius, en mester innen symfonisk orkestrering, har skapt en fantastisk blanding av sjarm, dybde og virtuositet. Gjennom seks finurlige humoresker utforsker Sibelius ulike følelseslandskap – fra sprudlende glede til mørk melankoli – i en fengslende dialog mellom solo fiolin og orkester. 

Tirsdag 29. august kl. 19.00

Universitetets Aula

Program

Anna Berg 

Returnal (urpremiere)

Jean Sibelius 

Humoresker for fiolin og orkester

Ludwig van Beethoven

Symfoni nr. 1 i C-dur

Medvirkende

Pekka Kuusisto  kunstnerisk leder

Opplev også

DSC07928_edited.jpg

«Paradis»

Tirsdag 17. oktober

Les mer

bottom of page