top of page

Et kammermusikalsk farvel


Terje Tønnesen – etter 44 år i lederstolen – takker for seg som kunstnerisk leder i Det Norske Kammerorkester, orkesteret han i 1977 startet med tre andre musikere. Og med Terje har Det Norske Kammerorkester aldri vært redd for en utfordring. Fryktløs, genial og utforskende er noen av de ordene media har brukt til å beskrive ham, men hvordan husker våre musikere Terje? Når vi nå vil feire ham og alt han står for på konsert 31. august, har vi bedt noen av våre musikere fra ulike perioder om å gi Terje en hyllest for hans modige lederskap.


Lavmælt og ru i stemmen; mystikkens mørke øyne i et furet ansikt. En filosofisk praktiker, alvorets humorist, en rocka skjønnånd. Terje dekker det meste, og med sitt fenomenale mesterskap på fela og store kunstnerformat er han en leder man simpelthen bare må følge; det være seg i Carnegie Hall eller Gjøvik, Wien eller Drammen.

Med et kolossalt idéregister, (ufrivillig) morsomt vokabular og kronisk dristighet driver Terje prosjektene fram til unike begivenheter. I 33 år har jeg fått være med på eventyret og magiens DNK, med eventyrlige og magiske Terje. En reise inn i det ukjente, anført av en av våre største; en kunstner uten sikkerhetsnett.

I takknemlighet – Per Kristian Skalstad, fiolinTerje. Et ikon. En naturkraft.

En medmusiker og orkesterleder av sjelden sort. Hele Terje ER musikk. Han danser, puster og synger med fiolinen og får sine medmusikere med seg, så alle blir EN. En kropp. En sjel.

Jeg tviler aldri på når jeg skal sette an tonen, hvor sterk, hvor lang. Hans kroppsspråk viser veien, og vi leder og følger hverandre langs vakre tonestier.

Jeg tviler aldri på ordene som blir sagt, for det ligger dybde og sjel i hver frase. Hvert strøk. Terje er musikk, han er lek og alvor i ett. Og vi har fått leke, lære, filosofere i samklang med dette forunderlige, geniale, ydmyke, morsomme og dype mennesket. Hele Terje ER musikk og vi er heldige som fikk være med i tonene.

– Cecilie Hesselberg Løken, fløyteTrollmannen fra Skjedsmo

I samspill med Terje blir du dratt inn i et suggererende, fantasirikt og aldri likegyldig musikalsk univers! Vi som har vært med i DNK helt fra starten av, vet at Terjes mål alltid har vært mer enn bare velpolert, intrumentalperfeksjonistisk ‘glasur’. Han søker etter det uforfalskede i verkene, samtidig som han eksperimenterer og ‘leker’ med utformingen.

Han blander ulike kunstformer, utfordrer musikken, oss musikere og publikum – og tar det som en selvfølge at det må til! Hans evne til å visualisere har skapt uforglemmelige konsertopplevelser.

Terje har i seg en uutømmelig kunstnerisk kilde. Han er den rastløse magikeren i norsk musikkliv som går egne veier, gjør store sprang – alltid på jakt etter noe uventet å trylle fram fra partiturene.

– Kristina Monica Kiss, fiolinVerden er fuld af utrolig dygtige musikere, men jeg har kun oplevet meget få, som har det helt specielle, der skal til for at lede et kammerorkester fra violinen på en så inspirerende måde. Terje har været en kæmpe-inspiration med sin vilde energi og kreativitet og sin specielle evne til at skabe klange, stemninger og nye alternative koncertkoncepter. Terje er meget stædig og krævende. Han giver aldrig op og synes altid, at man kan forbedre noget. Men måske er det også den utrættelige stræben efter det bedst mulige resultat, der skaber de store musikalske oplevelser. Jeg føler stor taknemmelighed over alt, som Terje har lært mig. Han har givet mig mange udfordringer, og jeg er gang på gang blevet tvunget ud af min komfortzone, hvilket har ført til mange af de største musikalske glæder i mit liv.

– Katrine Øigaard Sonstad, kontrabassTerje Tønnesen – for en fiolinist, for en musiker, for en person!

Jeg betrakter fremdeles mitt møte med Terje og Det Norske Kammerorkester som den virkelige begynnelsen på min musikalske utdannelse og min musikalske reise.

Gjennom over 30 år har jeg latt meg inspirere og forbløffe av hans suverene fiolinspill og musikalske forståelse. Hans detaljerte instruksjoner på prøvene har alltid gitt mening, for så å slippe det hele løs på konsertene, der han aldri sparer på noe som helst, virkelig tar sjanser og inspirerer alle oss i orkesteret til å gjøre det samme. Gjennom sine ideer og prosjekter har han også vært banebrytende innen musikkformidling, som utenatspilling, lyssetting, invitere inn formidlere som Bud Beyer. Til og med yoga har han fått oss til å gjøre, for å kunne formidle musikken bedre. Jeg er stum av beundring for Terje – og det beste av alt, det kommer flere prosjekter! Mitt favorittsitat fra Terje: Da tar vi fire takter før to etter bokstav B.

– Atle Sponberg, fiolin


Sesongåpning: Festkonsert med Terje Tønnesen Tirsdag 31.august kl. 15.30 og kl. 19.30, Universitetets aula


Terje Tønnesen leder Kammerorkesteret i Universitetets Aula / Bilde: Bård Gundersen

Comentarios


bottom of page