top of page

Meny

321313250_482868620431729_7608042443808642494_n.jpeg

Rettferdighet

Livskraftig musikalsk møte med en av Sápmis mest spennende artister

Foto:Sara Berglund

Vi synes det er på tide å ta for oss samisk musikk. Vi snakker om norsk musikk, men tenker ikke på samisk som en del av det. Samene fortjener en større plass i norsk musikkliv, og vi skal prøve å gi vårt lille bidrag i samarbeidet med en av Sápmis mest fremadstormende artister, Katarina Barruk.

Gjennom årene er mange lyttere blitt grepet av Barruks kraftfulle, klare stemme som rommer både styrke og sårbarhet. Hun leverer en fryktløs og dypt jordnær blanding av popmusikk, tradisjonell joik og improvisasjon på sitt morsmål, umesamisk; språket som står på UNESCOs rødliste over utrydningstruede språk. 

«Det er en måte å invitere publikum inn i universet mitt hvor umesamisk er normen, høyst aktuelt og levende. Når jeg opptrer, får jeg indre bilder av steder, mennesker og hendelser. Jeg forsøker å invitere dem inn i min følelsesmessige tilstand og finne et pusterom hvor folk kan finne ro og hvile», har hun forklart i intervjuer. 

Under konserten får dette pusterommet plass ved siden av musikk av noen av de mest ansette komponister i vår tid. Erkki-Sven Tüür er et sentralt navn i Estlands musikkliv, og i den kraftfulle Action - Passion - Illusion for strykere, dekonstruerer et barokkmotiv i virvlende mønstre som blir stadig mer intense etter hvert som verket utvikler seg. Deretter et hypnotisk mesterverk av Michael Tippett og Weroon Weroon, et nyskapt verk av Hannah Kendall for Pekka Kuusisto. Og så avslutter vi med John Adams' fengslende signaturverk, Shaker Loops som har blitt et landemerke i amerikansk samtidsmusikk.

 

Den musikalske ledelsen er ved vår kunstneriske leder, Pekka Kuusisto.

Les mer om John Adams og hans Shaker Loops i artikkelen '5 ting som du - kanskje - ikke visste om John Adams'.

Tirsdag 25. april kl. 19.00

Universitetets Aula

Program
Erkki-Sven Tüür  Action

Michael Tippett  A Lament fra Divertimento on ‘Sellinger’s Round’ 

Philip Glass  Blood Oath fra Strykekvartett nr. 3 (arr. for strykeorkester av Pekka Kuusisto)

J. S. Bach  O Mensch, bewein dein Sünde gross, BWV 622 (arr. for strykeorkester av Max Reger)

Erkki-Sven Tüür  Illusion
Hannah Kendall  Weroon Weroon 

John Adams  Shaker Loops

Diverse sanger med Katarina Barruk

Medvirkende

Pekka Kuusisto kunstnerisk leder / fiolin

Katarina Barruk sang

Anbefaling fra Ida Klokk-Bryhn

Jeg gleder meg utrolig mye til denne konserten med Katarina Barruk og Pekka Kuusisto, vår kunstneriske leder. Barruk  jobber med ulike musikalske sjangere, derfor er det veldig spennende for oss å samarbeide med henne. Vi i DNK elsker jo å utfordre oss selv og vi elsker å utforske nye musikalske landskap. Pekka er en utrolig åpen og fantasifull musiker, og nå får vi muligheten til å legge til samisk musikk i vårt musikalske vokabular. Jeg er helt sikker på at vi vil oppdage nye sider ved vår egen musikk, sett i lys av samisk musikk, og måten Barruk leker med denne og fører den videre i vår tid. 

Ida_4415.jpg
Ida Klokk-Bryhn
bratsjist & medlem av musikerkollektivet

Opplev også

dsch-MB-5456-6_edited.jpg

DSCH  

Lørdag 3. - torsdag 8. juni

Les mer

bottom of page