Meny

Pekka.jpg

Rettferdighet

Livskraftig musikalsk møte med en av Sápmis største artister

Foto: Felix Broede

Vi synes det er på tide å ta for oss samisk musikk. Vi snakker om norsk musikk, men tenker ikke på samisk som en del av det. Samene har blitt utrolig dårlig behandlet i Norge, og det er ikke særlig bedre i Sverige, om du lytter til svenske Sofia Jannoks musikk.

Hennes tekster er sterke, og det samme er også mye av hennes melodiske materiale. Sofia er i Sverige det Mari Boine er i Norge. Hun fremmer samenes historie og sak gjennom sin singer-songwriter-tradisjon. Samtidig er hun en del av det moderne, musikalske uttrykket, og man kan like gjerne kalle dette populærmusikk som folkemusikk. Men det er samtidig noe allmenngyldig i hennes musikk som gjør at det bærer godt kvalitetsmessig, og derfor har vi lyst til å gripe tak i musikken hennes og gjøre den til noe vi kan dele uten at den blir fratatt sin mening og karakter. Samene fortjener en større plass i norsk musikkliv, og vi skal prøve å gi vårt lille bidrag til dette i samarbeidet med Sofia Jannok. Hva det blir til vil du først finne ut på konserten.

Tirsdag 25. april kl. 19.00

Universitetets Aula

Medvirkende

Pekka Kuusisto kunstnerisk leder / fiolin

Anbefaling fra Ida Klokk-Bryhn

Jeg gleder meg utrolig mye til denne konserten med Sofia Jannok og Pekka Kuusisto, vår kunstneriske leder. Sofia Jannok er selv en slags multikunstner og hun jobber med ulike musikalske sjangere, derfor er det veldig spennende for oss å samarbeide med henne. Vi i DNK elsker jo å utfordre oss selv og vi elsker å utforske nye musikalske landskap. Pekka er en utrolig åpen og fantasifull musiker, og nå får vi muligheten til å legge til samisk musikk i vårt musikalske vokabular. Jeg er helt sikker på at vi vil oppdage nye sider ved vår egen musikk, sett i lys av samisk folkemusikk, og måten Jannok leker med denne og fører den videre i vår tid. 

 

I tillegg til å være en glimrende musiker er Sofia også samfunnsengasjert. Hun deltok på klimakonferansen COP 21 i Paris i 2015. Hun jobber for rettighetene til alle urfolk i verden og fondet hennes deler ut store summer til organisasjoner som jobber for dette. Vi er alle veldig spente på å møte Sofia og lære av henne.

Ida_4415.jpg
Ida Klokk-Bryhn
bratsjist & medlem av musikerkollektivet

Opplev også

Shostakovich_edited.jpg

DSCH  

Lørdag 3. - torsdag 8. juni

Les mer