top of page

Meny

MS_DNK-1477-Enhanced_edited.jpg

Skjebnetid &
Beethovens femte

Foto: Vincy Ng

Vi føler vi lever i en skjebnetid. Helt uten ord forteller Beethoven oss, på en dypt menneskelig måte, hvordan denne følelsen kan sitte i oss – enten det gjelder våre egne personlige utfordringer, eller gjennom alt som skjer rundt oss. Samtidig spenner denne symfonien fra den største desperasjon i de berømte åpningstonene til den mest energiske optimisme i siste sats. 

 

Bryce Dessner er mest kjent som gitarist i rockebandet The National. Men han er også en glimrende komponist som her har skrevet og dedikert sin fiolinkonsert til Kammerorkesterets kunstneriske leder, Pekka Kuusisto. Dessner er også opptatt av skjebne; her er han blitt fascinert av pilegrimenes vandring og hvordan vi som mennesker opplever alt rundt oss sterkere ved å sette den ene foten foran den andre på moder jord. Det har blitt til en rytmisk intens og drivende musikalsk historie der du ikke trenger noen visuelle virkemidler for å skape din egen imaginære pilgrimsferd.  

 

Ouverturen Kammerorkesteret åpner konserten med tilhører Fanny Mendelssohn, og er det eneste kjente verket hun skrev for orkester alene.  Som eldre søster av Felix, var det hun som inspirerte sin bror og også bidro til å forme mye av hans musikalske egenart slik vi kjenner den i dag. Men lite av æren ble henne til del, både for dette og for mange av de stykkene hun skrev og som broren har blitt kreditert. Fanny skal ha vært en av datidens beste pianister og fremførte flere av brorens konserter, i tillegg til at hun også dirigerte hans orkesterverk. Hun må sies å være en av de første pionerene som banet vei for at kvinnelige komponister først i vår tid begynner å innta sin selvfølgelige plass. Missy Mazzoli er en av disse, og Operaens publikum kjenner henne fra oppsetningen av The Listeners i 2022. Her er det et verk i et helt annet format, der Pekka Kuusisto fremfører verket for solo fiolin og elektronikk, og som med det blir en prolog til Dessners fiolinkonsert.

Søndag 10. november kl. 18.00

Hovedscenen, Operaen

Billetter legges i salg 28. mai

Program
Fanny Mendelssohn

Ouverture i C-dur

Ludwig van Beethoven

Symfoni nr. 5

Missy Mazzoli

Vespers for fiolin

Bryce Dessner

Fiolinkonsert 

Medvirkende

Pekka Kuusisto kunstnerisk leder / fiolin

Hør smakebiter

Opplev også

NorskKammerorkester_Haydn_Sentralen_4485_edited.jpg

Schuberts oktett

Tirsdag 19. november

Les mer

bottom of page