top of page

Nytt album ute i dag!Det er med stor glede vi lanserer en ny utgivelse med kunstnerisk leder Pekka Kuusisto. Programmet forener musikken til to fremtredende amerikanske komponister, Philip Glass og Nico Muhly.

Trykk her for å lytte til musikken, eller bestill et fysisk eksemplar fra Kammerorkesterets administrasjon ved å kontakte oss på adm@kammerorkesteret.no.


To amerikanere i nordisk lys


Fiolinist Pekka Kuusisto og Det Norske Kammerorkester presenterer First Light, den første utgivelsen med Kuusisto som orkesterets nye kunstneriske leder (fra august 2021).

Albumet byr på en verdenspremiere med innspillingen av Nico Muhly’s Shrink (konsert for fiolin og strykere), samt to verk av Philip Glass. Hans strykekvartett nr. 3, Mishima - her arrangert for strykeorkester av Pekka Kuusisto, og The Orchard med Kuusisto og Muhly på henholdsvis fiolin og klaver. Nico Muhly, Kuusistos gode venn og kollega, er en av de mest spilte komponister i sin generasjon, og samtidig også elev av – og samarbeidspartner til – Philip Glass.


Foto: Bård Gundersen


Selv sier Pekka Kuusisto følgende om valg av komponister og repertoar til denne innspillingen:

«Philip Glass har vært til stede i vårt kunstneriske samarbeid siden starten. Han og Nico har vært kolleger i mange år, mens jeg har vært en beundrer med sporadiske besøk i Philips musikk. Min musikalske utdanning omfattet ikke musikk av amerikanske komponister, og Nico har på mange måter fungert som min guide til New World-musikk gjennom årene. Med dette som bakteppe, føltes koblingen mellom Shrink og en strykeorkesterversjon av Glass’ Mishima-kvartett helt riktig. Mishima står etter min mening for noen av de fineste kombinasjonene av kompositoriske elementer som Philip har skapt. Musikkens utvikling slår meg fortsatt som både overraskende og betryggende, og det bekrefter min forkjærlighet for hans tonespråk. Jeg har tenkt på å lage et strykeorkesterarrangement av verket i mange år, og håper at denne versjonen kan stå ved siden av sin ‘eldre bror’ i det klassiske repertoaret.

I denne pandemi-tiden, er en langdistanse innspilling av Glass’ The Orchard et utrykk for takknemlighet – på vegne av meg selv og Nico – til Philip og ikke minst til Det Norske Kammerorkester for deres fantastiske arbeid. De tok fullstendig eierskap til Shrink da vi spilte Europapremieren på verket i Oslo mars 2020, dagen før pandemien stengte ned landet. Å få mulighet til å gjennomføre innspillingen sammen i oktober samme år, var et glimt av håp i en ellers vanskelig tid. Jeg er utrolig glad for at det er med denne utgivelsen jeg starter samarbeidet med Det Norske Kammerorkester.»


Nico Muhly og Pekka Kuusisto / Foto: Bård Gundersen


Utgivelsen ble spilt inn i Jar kirke, oktober 2020 og gis ut på Pentatone.

Comments


bottom of page