top of page

Fem ting du bør vite om Antje Weithaas


‘En av tidens største fiolinister’, sier musikkmagasinet Fono Forum om Antje Weithaas. Med overbevisende musikalsk intelligens og suveren teknisk ferdighet, møter den tyske fiolinisten våre egne musikere i kommende konsert. Vi får høre Beethovens symfoni nr. 8 og Wagners Siegfried Idyll under hennes ledelse, i tillegg til lieder-programmet med Lise Davidsen. Vi har funnet ut mer om hennes møter med Norge, favorittkomponisten og livet hennes som pedagog og kammermusiker. 1. Et velkomment besøk – for andre gang hos orkesteret vårt

Antje Weithaas har et travelt liv som gjestedirigent og solist verden rundt, og Kammerorkesteret hadde gleden av å fremføre Beethovens Kreutzersonatemed henne på Lillenorge-festivalen i Berlin, mai 2018. Hun var også festivalsolist ved årets Kammermusikkfest i Risør, der hun fremførte Ysaÿes sonate for to fioliner sammen med den tyske fiolinisten Christian Tetzlaff.

2. Hun bruker mye tid på undervisning

Antje Weithaas er professor i fiolin ved den anerkjente musikkhøgskolen Hanns Eisler, der flere unge norske musikere - som Guro Kleven Hagen og Sonoko Miriam Welde - har studert.

Under DDR-tiden, studerte hun der selv. "Mye har forandret siden den gang. Jeg hadde en fantastisk lærer som jeg lærte masse av. De politiske forholdene var vanskelige for oss alle. Men på tross av det, er jeg takknemlig for den kunstneriske utdannelsen jeg fikk. I dag er stemningen på høgskolen fri og åpen, og den nyter et enestående internasjonalt, kunstnerisk omdømme. Jeg er lykkelig over å bringe videre hva jeg selv lærte mens jeg studerte, og selvfølgelig det jeg senere har lært." Weithaas fortsetter: "Arbeidet med studentene gir meg en livlig konfrontasjon med hvert enkelt verk, og jeg må stadig stille meg selv spørsmål og utvikle min forståelse for hvert av dem."

3. Hun føler en dyp kontakt med Franz Schubert Å be en musiker velge en favorittkomponist kan være ganske umulig og meningsløst. Et tilsynelatende enkelt spørsmål kan faktisk være svært vanskelig å svare på, og i dette tilfelle av åpenbare grunner. Men, må man velge - "Det er så mange fantastiske komponister som har laget musikk jeg elsker. Hvis jeg nå må velge, så ville det være Franz Schubert. For meg, er musikken hans et speilbilde av den menneskelige sjel med alle dens avgrunner, lengsler og lykkelige øyeblikk... det uforklarlige!" 4. Hun er en hengiven kammermusiker, og har vært kunstnerisk leder av Camerata Bern i mange år.

I tillegg til sin blomstrende solistkarriere, er Weithaas også en grunnleggerne av Arcanto strykekvartett, der hun spiller sammen med fiolinisten Daniel Sepec, bratsjisten Tabea Zimmermann og cellisten Jean-Guihen Queyras siden 2002. Og med sin smittende sans for kommunikasjon, har hun et stadig bedre omdømme som en inspirerende, spillende leder.

Hvordan virker så disse forskjellige rollene på hennes kreativitet? "Jeg vil ikke settes i bås, og jeg er lykkelig over å kunne gjøre så mange forskjellige ting som beriker hverandre. Jeg vil kommunisere med andre musikere på scenen, reagere spontant, og jeg vil inspirere og bli inspirert av andre. Bare da kan man oppnå en interessant og livlig tolkning," sier Weithaas. "For å utvikle meg videre, trenger jeg et variert repertoar og konstant utfordring for å lære meg nye verk. Alt dette hjelper meg til å gjøre meg mer og mer fortrolig med musikken."

5. Hun spiller på et instrument laget av den tyske fiolin- og bratsjmakeren Stefan-Peter Greiner.

I en tid, da de gamle mesterne som Stradivarius står høyt i kurs, har hun funnet sin 'stemme' i et instrument fra 2001 laget av den Stefan-Peter Greiner som foretrekkes av mange musikere som Leonidas Kavakos, Christian Tetzlaff og Henning Kraggerud. Hva slags kvaliteter hadde det, som gjorde at hun visste at det var akkurat dette? "Jeg trengte et instrument som kunne gjenskape alle de lydene jeg hører i mitt indre øre. Det må være svært allsidig og fargerikt. Alt dette finner jeg i fiolinen min. Den kan forføre, høres gusten og til og med ganske stygg av og til; den har et enormt, dynamisk uttrykk. Det var virkelig 'kjærlighet ved første strøk!"

Konserten spilles tirsdag 13. november kl.19.00 i Universitetets aula.

bottom of page