top of page

Fem ting du ikke visste om Lise Davidsen


Vår strålende unge sopran, Lise Davidsen, vil være solist på konserten den 13. november. Hun vil fremføre Wagners sanselige Wesendonck-lieder sammen med utvalgte sanger fra Mahlers sangsyklus, Rückert-lieder. Her vil vi få vite mer om hennes forventninger, albumet som kommer til våren, og noe om hvordan hun ser på sin tilnærming til lieder i forhold til opera.

1. Nettopp fullførte opptak til sitt første solo-album

2018 har vært et svært spennende år for Lise Davidsen. Rett etter at hun undertegnet en eksklusiv platekontrakt med Decca Classics, ble hun utnevnt til Young Artist of the Year under 2018 Gramophone Awards i september. Til albumet som skal slippes våren 2019 har hun valgt Vier Letzte Lieder, 4 Lieder, op. 27 og arier fra Ariadne auf Naxos av Richard Strauss og arier fra Wagners Tannhaüser. "Jeg valgte disse verkene til mitt første album fordi det representerer mye av hva jeg har gjort, gjør og elsker å synge. Det kunne selvfølgelig vært så mye annet, men jeg er veldig stolt over at jeg har fått lov til å spille inn dette repertoaret med selveste Esa-Pekka Salonen og Philharmonia Orchestra i London.’"

2. Hennes neste drømme-scene er …

Den trettien år gamle sopranen har sunget på verdens mest berømte operascener etter at berømmelsen hennes eksploderte for tre år siden, da hun vant en rekke topp-priser – som blant annet verdens største operapris, Operalia-konkuransen – for sine ‘fenomenale, dramatiske’, sanglige kvaliteter. Hun gjorde tittelrollen i Ariadne auf Naxos i sin Glyndebourne-debut sommeren 2017, fulgt av debuter i Wien Staatsoper, BBC Proms, Festival d’Aix-en-Provence og nylig debuterte hun i Wagners Ring-syklus på Covent Garden i London. Når hun blir spurt om hvilken scene hun nå drømmer om å synge på, sier Davidsen: "Covent Garden har lenge vært en stor drøm. Neste må være Metropolitan da, kanskje? Hvis jeg skal kline til litt!"

3. Hun synger ikke i dusjen

De fleste av oss synger – helst i bilen eller i dusjen – men hvordan er det med Lise Davidsen? ‘Det er sjelden jeg synger i dusjen, men jeg liker å høre på radioen,’ sier Lise Davidsen. Og i fritiden – hva gjør hun da? "Når jeg ikke synger så ser jeg på Netflix eller trener styrke."

Lise Davidsen i 'Medea' under Wexford Festival Opera

4. Hva er den neste store operarollen hun vil bryne seg på?

Ariadne (Ariadne auf Naxos), Agathe (Der Freischutz) og Medea er noen av rollene hun har sunget nylig. Når hun blir spurt om hvilke roller hun drømmer om å synge i fremtiden – "Hmm … det er vanskelig å velge en. Men Marchalinen i Rosenkvaleren er en av drømmerollene jeg håper å synge i fremtiden."

5. Lieder ligger hennes hjerte nær.

På verdensscenen er hun nok mest kjent for sine operaroller, men lieder ligger hennes hjerte nær. Wesendonck-Lieder – som du får høre på konserten vår – er kjær musikk for Lise Davidsen. Men arbeider hun annerledes med Wagners lieder enn med opera-ariene hans? "Jeg prøver å ikke fokusere så mye på forskjellen i opera og lied når det gjelder teknikk og klang, men mer på uttrykk og hva slags muligheter de ulike rommene gir for det dynamiske uttrykket. Men størrelsen på orkesteret spiller også inn selvfølgelig, og er orkester og sal veldig stort, så krever det enda tydeligere tekst og ofte litt mer volum enn i et mindre rom. Men jeg synes det er utrolig gøy å finne ut av hva som passer hvor og med hvem."

Mer info om konserten:

13. november kl. 19.00, Universitetets aula

bottom of page