top of page

Kammerorkesterets nye orkesterakademi


Våre musikere under kammer-workshop med deltakerne i DNK Akademi: Øyvind Fossheim (fiolin), Hanna Vigerust Kallestad (16 år / fiolin), Ida Bryhn (bratsj), Nora Elida Svendsen Kvam (20 år / bratsj), Brage Botn Seim (19 år / cello) og Audun André Sandvik (cello)

Tre unge musikere – bratsjist Nora Elida Svendsen Kvam, fiolinist Hanna Vigerust Kallestad og cellist Brage Botn Seim – er våre første unge talenter ut i orkesterets nye orkesterakademi. Kommende sesong får de spille med våre musikere og kunstneriske ledere på utvalgte prosjekter.

Det Norske Kammerorkester, startet av unge, lovende musikere på 70-tallet, er produktet av en lykkelig blanding av eventyrlyst og forskertrang. Opplæring av unge musikere har alltid stått sentralt i vår virksomhet. Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB kan vi nå tilby unge musikere på høyt nivå både kompetanse, erfaring og spilleglede ved å få veiledning fra og samspill med orkesterets faste musikere som veiledere.

Akademiet henvender seg til unge utøvere i alderen 15 – 22 år, og som er på et høyt teknisk nivå allerede. I tillegg må de vise særlige evner i det å musisere sammen med andre i et ensemble. Gjennom akademiet vil de få en personlig veileder og gis en tett oppfølging knyttet til de prosjektene de skal være med på. Når de sitter i orkesteret vil de fungere side om side med orkesterets faste musikere. I tillegg til orkesterarbeidet vil de også spille kammermusikk i mindre format sammen med orkesterets musikere. Akademiet har ingen fast varighet, men normalt vil skoleringen hos oss gå over 3 år.

‘Ved å satse på de unge talentene bidrar vi til å utvikle fremtidens musikere i orkesteret. Vi kan bringe videre den fantastiske erfaringen og kompetansen våre musikere besitter, gjennom mentorordningen, og med det bevarer vi tradisjon i spillestil og utvikler samtidig fremtidens musikere. Vi er veldig glad for at Sparebankstiftelsen har gått inn med støtte over tre år til dette prosjektet,’ sier Per Erik Kise Larsen, direktør i Det Norske Kammerorkester.

I kommende sesong har vi invitert tre unge musikere til å delta i akademiet. ’Jeg føler meg veldig heldig som får være med på dette prosjektet i DNK. Ikke noe lærer man mer av, enn å sitte midt inni et ensemble med noen av landets beste musikere. Å spille i orkester er noe av det aller fineste jeg vet om’, sier bratsjist Nora Elida Svendsen Kvam (20) fra Stavanger. Hun er i gang med en bachelor ved Barratt Due Musikkinstitutt med vår solobratsjist Ida Bryhn som lærer. ‘Det å musisere sammen med så mange som i årevis har jobbet veldig hardt for å kunne skape de vakreste musikalske øyeblikk, er fantastisk å være en del av.’

Den yngste på laget, fiolinist Hanna Vigerust Kallestad (16), er en aktiv orkestermusiker i blant annet Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester og Ung Filharmoni. ‘Kammermusikk er noe av det jeg elsker å drive med, ikke bare som musiker, men som menneske. Jeg ser på prosjektet som en mulighet til å lære mye nytt og å få mange nye opplevelser.’ Hanna ble i barndommen inspirert av sin mor og storesøster som spilte cello, og i dag er hun elev ved Barratt Due i Bergen. ‘Som musiker er mitt mål å inspirere andre mennesker. Jeg har lært utrolig mye av prosessen jeg har hatt så langt for å nå dette målet. Jeg har for eksempel lært å bli glad i de lange, harde øvingsøktene, og alltid å være nysgjerrig ’, sier Hanna.

Cellist Brage Botn Seim (19) fra Oslo har tidligere vært elev ved Barratt Due før han begynte på Norges musikkhøgskole med Torleif Thedéen som lærer. Han kommer også fra en musikerfamilie, og valget om å bli musiker var naturlig. ‘I nabolaget mitt er det også mange musikere, og en av dem er cellolærer. Da foreldrene mine var på turné, tenkte hun at jeg og sønnen hennes kunne begynne å spille cello som en overraskelse til dem. Jeg syntes det var en kjempegod idé og tok utfordringen, noe jeg er veldig glad for i dag!’ Brage har vunnet flere priser som solist, blant annet i Ungdommens Musikkmesterskap og Young Musician Tallinn, og har dessuten deltatt på en rekke festivaler, som bl.a. Oslo Kammermusikkfestival. ‘Det er en ære, gjennom akademiet, å få muligheten til å spille med profesjonelle musikere på et så høyt kunstnerisk nivå. Jeg ser for meg at det blir krevende, men aller mest inspirerende og utviklende for meg som musiker,’ sier Brage.

Vi gleder oss til å presentere de unge talentene for dere gjennom de kommende sesonger!

bottom of page