top of page

Meny

Medvirkende
 

Lorenza Borrani kunstnerisk leder / fiolin

Program
 

Franz Schubert

Stryketrio i B-dur, D.581

Agnes Ida Pettersen

Suite (urfremføring)

Franz Schubert 

5 menuetter og 6 trioer for strykere

Franz Schubert

Symfoni nr. 5

Etter det første møtet med den italienske fiolinisten Lorenza Borrani høsten 2017, skjønte vi fort at dette ikke ville bli det siste. Som leder av prestisjetunge Chamber Orchestra of Europe og dessuten en etterspurt solist, fremstår hun som en helstøpt leder med stor musikalsk formsans og utrolige, instrumentale kvaliteter. Derfor blir vår lille ’Schubertiade‘ denne kvelden både en avslutning av sesongen i Oslo, og samtidig et oppspill til Borranis videre arbeid med orkesteret i rollen som kunstnerisk gjesteleder i 2020.

Under hennes karismatiske ledelse blir vi tatt inn i Schuberts sublime klangverden der vi utforsker både symfonisk og kammermusikalsk repertoar. "Hos Schubert finner vi noen store, musikalske monumenter, men det som er så fantastisk, er at du finner disse små skattene gjemt over alt. Musikk for komponister er som barn for en mor - og hos Schubert har hver enkelt en del av hans sjel i seg. I dette programmet hadde jeg lyst til å presentere disse små, skjulte perlene av Schubert. Du vil oppdage hvilket geni han var når du hører dem" sier Borrani om Schuberts kammerverker som står på programmet. 

Schuberts store begavelse er ganske så tydelig i hans femte symfoni. Det melodiske var først og fremst det geniale hos den nittenårige Schubert - han hadde allerede skrevet mange av sine fineste sanger, som Erlkönig og Gretchen am Spinnrade - og femtesymfonien er forankret i en rekke lyriske, friske melodier som demonstrerer dette uovertrufne talentet. Mens Schuberts senere verk ser inn i menneskesinnet - av og til på nesten skremmende måter - så er gleden i femtesymfonien helt uten skår. Her er en ungdommelig frodighet samt optimisme som flyter over av skjønnhet og uimotståelig sjarm.

Til å gi Schubert både støtte og motstand, har vi utfordret den norske komponisten Agnes Ida Pettersen til å skrive for oss. Pettersens produksjon har hatt en søkende estetisk profil med varierte uttrykk og format, men de senere årene har hun vært opptatt av akustisk musikk for ensembler med fokus på nye klanger og instrumentale muligheter. 

Schubertiade som sesongavslutning

Konserten inngår i flg. abonnement:

Aulaserien

Totalabonnement

Gullabonement

Tirsdag 14. mai kl. 19.00

Universitetets aula 

Foto: Piera Mungiguerra

bottom of page