top of page

Meny

rounded.png
Episodes

Lytt til

DSCH-Konsertteater podkast!

Hvem er Dmitri Sjostakovitsj og hva er det med musikken og livet hans som berører så mange? 

I denne podcasten ser vi med lupe på vårens store konsertteater produksjon ‘DSCH’. Med forestillingen utfordrer Det Norske Kammerorkester den klassiske konsertformen med musikk av Dmitri Sjostakovitsj. 

 

Gjennom fire episoder får du ta del i denne forestillingens reise. Lytt til fiolinist Atle Sponberg og mangeårige utenriksjournalist Morten Jentoft i samtale med gjestene. 

Episode 1 med Pekka Kuusisto:
Sjostakovitsj og musikken
Hva er det ved musikken til Dmitri Sjostakovitsj som fortsetter å berøre oss? 

I denne første episoden får vi introdusert til noen av Sjostakovitsj’ mangefasetterte verk – i samtale mellom fiolinist Atle Sponberg og journalist Morten Jentoft som får besøk av Pekka Kuusisto, kunstnerisk leder for Det Norske Kammerorkester. 

Episode 2
Gåten Sjostakovitsj og livet hans
Hvem var egentlig Dmitri Sjostakovitsj? Kanskje den største komponisten i forrige århundre? Hans liv er på mange måter en gåte – var han et stolt kommunistpartietmedlem under Stalin, eller var han fanget i et stramt regime og skrev inn skjulte rop om hjelp i musikken sin?  Atle Sponberg har med seg forfatter og utenriksjournalist Morten Jentoft som tar oss med på en tidsreise tilbake til Sovjetunionens tid og gir oss et glimt inn i gåten Sjostakovitsjs’ dramatiske liv.
Episode 3
En visuell konsert - fornyelsen av den klassiske musikkformidlingen 
Kammerorkesteret har i mange år hatt som ambisjon å utfordre den klassiske konsertformen. De har spilt uten noter, med lyssetting, koreografi og ulike scenografier. Denne gang setter de alt dette sammen til noe nytt, i forestillingen ‘DSCH – Konsertteater’. Hvem er det som står bak forestillingen? Trenger vi egentlig å fornye den klassiske musikkformidlingen? Hva er grunnen til å velge nettopp musikk av Sjostakovitsj til denne forestillingen? Og hvorfor har de valgt det uttrykket? Dette og mer får du svar på i denne episoden når Atle Sponberg og Morten Jentoft inviterer direktøren i Kammerorkesteret, Per Erik Kise Larsen, til studioet. 

Episode 4
Ut med noter, inn med skuespill og kostymer!

Hvordan er det for klassiske musikere å bli utfordret til å spille krevende musikk utenat, ta på kostymer og samtidig være skuespiller? I forestillingen ‘DSCH – Konsertteater’ spilles noen av Sjostakovitsj’ dristige verk helt uten noter, og den musikalske fortellingen skjer gjennom visuelle virkemidler der grensene mellom hva som er dans, skuespill og musikerrolle viskes vekk. Hvordan er musikernes arbeidsprosess? Hva får de igjen for mange måneders forberedelse til denne forestillingen? Du møter fiolinist i Kammerorkesteret, Atle Sponberg og medmusikant / bratsjist Ida Klokk-Bryhn i samtale med journalist Morten Jentoft om oppsetningen og forestillingen. God lytting!

Morten Jentoft og Atle Sponberg

bottom of page