top of page

Meny

Per Kristian Skalstad

Fiolin

Per%20Kristian_5001_edited.jpg

Foto: Bård Gundersen

Fiolinist Per Kristian Skalstad begynte å spille fiolin inspirert av Igor Oistrach og Ruggiero Ricci som begge gjestet Drammens Teater på 70-tallet. Han har diplomutdanning i fiolin og orkesterledelse fra Norges musikkhøgskole. Det var i 1988 han hadde sitt første prosjekt i Kammerorkesteret på turné til Sverige og har vært en sentral musiker frem til i dag. Han har også vært medlem av Oslo Strykekvartett frem til 2007 og 2. konsertmester i Operaorkesteret 1993 – 2004. Ved siden av å spille fiolin, har Per Kristian etablert karriere som dirigent. Han har gjestet samtlige norske orkestre, og har i mange år vært en etterspurt ballett- og operadirigent i inn- og utland. Per Kristian har også dirigert Det Norske Kammerorkester ved mange anledninger; spesielt kan nevnes konserter og innspilling av Bent Sørensens klaverkonsert og trompetkonsert.

210318__3210596.jpg

Foto: Bård Gundersen

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker?

– Det handler nok mer om en følelse som har kommet gradvis, snarere enn en spesifikk motivasjonsfaktor. Jeg kjente i ungdomstida at det kun var musikeryrket jeg ønsket meg.

 

Hva er du mest opptatt av når du ikke spiller eller dirigerer?

– Jeg har kone, fire barn, en katt, hus og to hytter. Eventuell fritid utenom alt dette brukes til å lese bøker, pugge italienske verb og jogge i skogen.

 

Har du noen favorittkomponister, Per Kristian?

– Det er en grunn til at klassikerne er klassikere. Selvsagt blir jeg lykkelig av Bach og de andre store, men jeg interesserer meg også stadig sterkere for de i ‘etasjene under’: Janáček, Respighi, Stenhammar, Nielsen, Scriabin og Berlioz. Så har jeg også et hjerte som banker spesielt for opera, og vil gjerne fremheve de ‘5 store’: Mozart, Verdi, Wagner, Puccini og Strauss.

Hvis du skulle plukke ut noen musikalske høydepunkter fra din tid i orkesteret, hva er de? 

– Et høydepunkt for meg personlig – av veldig mange – var å få dirigere Bent Sørensens klaverkonsert i Royal Albert Hall, London. At Kammerorkesteret og Leif Ove Andsnes viste meg den tilliten skal jeg aldri glemme.

 
 

Per Kristian_5265.jpg

Foto: Bård Gundersen

bottom of page