top of page

Meny

Sara Chen

Fiolin

«Det er så deilig å være en del av et kollektiv som tør å utfordre seg selv, og der alle har et så sterkt musikalsk budskap på hver sine måter!»

SaraChen_8914.jpg

Foto: Bård Gundersen

Sara Chen er fra Oslo og startet sin musikalske reise som 5-åring med pianoundervisning hos Synøve Løchen, før hun senere fulgte i sin fars og søsters fotspor og begynte å spille fiolin. 

I 2016 fullførte hun sin master i utøvende musikk ved München Hochschule für Musik und Teater under Professor Christoph Poppen. I perioden 2011-2014 fullførte hun sitt Performers Diploma ved det anerkjente Indiana University Jacobs School of Music under Professor Mauricio Fuks. Bachelorgraden har hun fra Barratt Due Musikkinstitutt under Professor Stephan Barratt-Due.

Hun har nå base i Norge og jobber som frilans musiker, og er en del av Musikerkollektivet for Det Norske Kammerorkester, samtidig som hun gjør en rekke spennende kammermusikk-og solokonserter. En stor lidenskap er å gjøre musikken interessant for barn og unge, og gjennom kulturtanken og skolekonserter, turnerer hun Norge rundt for å spre musikken. 

Sara spiller i TrioCOS med sin søster Catharina Chen og Ole Christian Haagenrud på klaver, med produsent Hallgeir Frydenlund, der de ved å spille konserter på en annerledes måte, uttrykker musikken gjennom følelser og ved å bryte tradisjonelle barrierer. Hun får også stor glede av å ta del i flere symfoniorkester, bla. BFO og KORK, i Konsertmesterstillinger og som gruppeleder.

Hun låner en Oddone fiolin fra Sparebankstiftelsen Dextra Musica.

SaraChen_8747.jpg

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker? 

Hele veien har jeg hatt forbilder veldig nært med min far og storesøster. Før jeg begynte å spille hang jeg med pappa og Catharina på Barratt-Due,  så det var alltid veldig naturlig for meg at jeg også skulle spille. Jeg sto ved et veiskille på slutten av videregående, der jeg veldig bevisst bestemte meg for at det var dette jeg ønsket videre i livet, siden det rett og slett føltes som om at det var det jeg kunne best!

Favorittmusikk og komponister – hvorfor? 

Jeg har aldri hatt noen favoritter, eller så kan man si jeg har veldig mange favoritter! All musikk og alle komponister har så mye forskjellige følelser og funksjon, uansett om det er klassisk eller ei. Det er klart det er noe jeg relaterer meg mer til enn annet, men det kan komme helt an på dagsformen.

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien til å bli det du er nå? 

Alle mine kolleger og lærere har vært inspirasjonskilder for meg. Det å se hvor forskjellige veier man kan velge innenfor musikkbransjen, har alltid vært veldig befriende! 

Hva var ditt første prosjekt med DNK, og hvis du skulle trekke frem noen høydepunkter, hva er de?

Mitt første prosjekt med DNK var som stipendiat i 2016, der vi spilte Verklärte Nacht utenat. Orkesteret hadde gjort dette tidligere, så jeg var utrolig nervøs og spent gjennom hele prosjektet. Og ikke minst var det en utrolig lærerik og fantastisk opplevelse å få jobbe med et orkester som alle spiller utenat, og kan stykket like godt som sine solostykker. Like etter var vi på en turné med dette, og det har satt seg godt i minnet. Der fikk jeg ofte en 'ut av meg selv'-opplevelse.

Et annet stort høydepunkt for meg personlig, var da jeg nylig fikk spille Bachs dobbelkonsert med den nye kunsteriske lederen Pekka Kuusisto. Han er en stor inspirasjon. Og med alle dem vi anser som våre venner i ryggen, hadde vi det så utrolig gøy da vi spilte!

Hva er du mest opptatt av når du ikke spiller, har du en hobby?

Når jeg ikke spiller, liker jeg å prioritere å trene og holde meg i form. Jeg ble sammen med en idrettsutøver da jeg var veldig ung, og han har virkelig lært meg hvor viktig det er å være sterk for å forebygge skader, både fysisk og mentalt!  Jeg har også akkurat begynt å lære meg å klatre, så det er veldig spennende!

Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet?

Det er kanskje ikke så mange som vet at jeg har tre degus hjemme! Det er en type jordekorn, som Snipp og Snapp fra Disney.

bottom of page