top of page

Meny

Catharina Chen

Fiolin

«Å kjenne at det kribler i hele systemet når energien min forenes med publikummets, er noe jeg er ubeskrivelig takknemlig for å kunne oppleve i dette livet.» 

Kammerorkesteret_portrett_CatharinaChen_

Foto: Bård Gundersen

Catharina ble utdannet ved Barratt Dues Musikkinstitutt under Alf Richard Kraggerud, en av Nordens mest anerkjente fiolinpedagoger og talentutviklere, og Stephan Barratt-Due. Senere studerte hun med professor Eduard Schmieder i Southern Methodist University i Dallas og Temple University i Philadelphia, hvor hun fullførte sitt kunstnerdiplom og mastergrad. Hun har også arbeidet med professor Miriam FriedMauricio FuksDetlef HahnCamilla WicksArve TellefsenMichael TreeMartin ChalifourAndrew Manze og Emerson-kvartetten. 

 

Som fiolinist har hun mottatt 1. pris i samtlige norske fiolinkonkurranser, Karolineprisen, og som Norges yngste musiker, den prestisjefylte Oslo bys kunstnerpris i 2004.

 

Catharina Chen spiller på sin egen fiolin, laget av Jean Baptiste Vuilaumme, og en Antoni Stradivari 'Emiliani, Da Russo' utlånt av Leif Høegh Stiftelsen.

Når begynte du å spille instrumentet ditt? Og hvorfor har du valgt det?

Jeg vokste opp med fiolin i huset og begynte selv i 5-års alderen. Pappa har alltid vært en stor inspirasjon og et forbilde for meg, så det var nok derfor det føltes som en selvfølge å bli fiolinist som liten.

 

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker? 

Min bevissthet rundt motivasjonen har utviklet seg over tid. Som liten var jeg nok mest opptatt av å mestre det tekniske og bli så god som mulig, men med tiden har fokuset skiftet vekk fra meg selv, og over til dem jeg spiller for. Å formidle musikk er det nærmeste jeg kommer Nirvana. Alle verdens bekymringer forsvinner, og jeg blir umiddelbart koblet til Nået. Å kjenne at det kribler i hele systemet når energien min forenes med publikummets, er noe jeg er ubeskrivelig takknemlig for å kunne oppleve i dette livet.

Jeg elsker også å spille for barn. De er så ufiltrerte og ærlige. Det liker jeg. De tar imot med rene kanaler, uten noen fordommer. De reagerer på det de ser og hører i øyeblikket, og jeg blir inspirert til å leke musikalsk med det som skjer i rommet.

CatharinaChen_8498.jpg

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien til å bli det du er nå?

 Alle mennesker inspirerer meg. Jeg er også veldig glad i å omgi meg med ikke-musikere. Jeg er nok en meget undrende person og interesserer meg veldig for det indre barnet i mennesket. Hvorfor man sier det man sier og gjør som man gjør. Jeg inspireres av det enorme spennet vi mennesker rommer. Jeg har et favorittsitat av Einstein: "Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid."

Å finne og bli inspirert av det rå og unike som vi alle besitter, er noe av det beste jeg vet, og det bidrar stort til min egen varige vekst.

Hva er du mest opptatt av når du ikke spiller, har du en hobby?

Jeg er veldig glad i å danse (særlig hip hop og African moves) og har nylig blitt hekta på klatring. Er ellers også veldig interessert i interiørdesign. Med alderen har jeg blitt mer og mer tiltrukket til naturen. Elsker å være i ett med roen og stillheten. 

Hva / når var ditt første prosjekt med DNK, og hvis du skulle trekke frem noen høydepunkter, hva er de?

Jeg er dessverre kjent i min krets for å ha dårlig hukommelse, så jeg husker faktisk ikke mitt første prosjekt, men noe av det mest minneverdige jeg noensinne har vært med på, er “Gates of Hell”- prosjektet med Terje Tønnesen og Bud Beyer. Vi måtte først stå som statuer og deretter spille “Metamorfosen” av Strauss utenat. Hele prosessen og opplevelsen hadde en enormt stor emosjonell betydning for meg. Det kommer jeg til å huske for alltid.

 

Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet? 

Jeg tok et år fri fra jobben i 2017 og dro til Afrika i 2 mnd med kun en sekk på ryggen for å trosse komfortsonen min og møte det ukjente. Det var starten på en berikende indre reise ... Så kan jeg ha tidenes OCD når jeg først havner i ryddemodus. Visstnok vasker jeg hendene mine ofte, men det passet jo perfekt i år?

Catharinas
favorittmusikk

Det er så vanvittig mye bra musikk der ute. Prøvde å leke DJ i farten med noen av favorittene mine. Syns det er gøy å sette sammen en playlist på tvers av sjanger og stil. Jeg gjør det ofte i klassisk sammenheng når jeg programmerer. Liker å bryte opp formatet og lage en egen rekkefølge. 

bottom of page