top of page

Meny

Cam Kjøll
Fiolin

«Jeg har spilt i kammerorkester hele livet.
Det er mitt hjem og basen i min utdannelse.»

MS_DNK-07283.jpg

Foto: Magnus Skrede

Cam er født og oppvokst i Oslo og startet med fiolinundervisning da de var seks år. Fra de var tolv år fikk de plass og videre undervisning ved Barratt Due musikkinstitutt. Etter studier i Sveits, USA, Norge og London fikk Cam jobb som 1.konsertmester i DNO&B og har senere jobbet i samme stilling i Luzern Symfoniorkester, WDR Sinfoniorchester og Houston Symphony.  

Cam har holdt mange solokonserter med pianisten Christian Ihle Hadland, og sammen har de nylig startet en pianotrio med cellisten Louisa Tuck. I tillegg til å spille mye kammermusikk, er Cam lidenskapelig opptatt av pedagogikk og har hatt flere undervisningsstillinger. Cam er også kunstnerisk leder sammen med Lars Anders Tomter for festivalen Fjord Classics.  


Når begynte du å spille og hvorfor fiolin?
- Fire år gammel fant jeg min fars gule Sony Walkman, og han hadde to kassetter jeg ikke kunne få nok av; Michael Jacksons «Bad» og Vivaldis Årstidene med Nigel Kennedy. Jeg tryglet straks om å få spille fiolin, og min mor tok meg til Barratt Due for å høre om jeg kunne begynne, men på den tiden var svaret at jeg måtte vente til skolestart. Tre års venting virket som en evighet, men heldigvis fikk jeg begynne på skolen ett år tidligere.. Da møtte jeg også Ida Bryhn (bratsjist i DNK) som gikk hos samme fiolinlærer!

 

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker?

- Jeg husker at jeg hadde følelsen fra 3-4 års alderen at fiolinen bare var en del av mitt indre, og spørsmålet var kun NÅR får jeg begynne. Den følelsen har alltid vedvart, selv om forholdet til å være musiker nå selvsagt er mer bevisst.  Nå er ønsket om å gi tilbake sterkere enn noe annet. Å dele musikken med andre er min største motivasjon – med mine medmusikere og med tilhørerne.
  

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien? 
- Jeg kan gå i detalj om hvordan hver enkelt person helt spesifikt har inspirert meg, men det får bli til en bok senere.  Inspirasjonen kommer for meg fra alt mulig: fra mine kjære mentorer, klassiske musikere jeg beundrer på nært hold eller fjernt, til popstjerner, til venner og kolleger og fremmede. Min nyeste inspirasjon er Michael Jordan.

Hva er du mest opptatt av når du ikke spiller, har du en hobby? 
- For tiden er jeg mest opptatt av vår lille sønn Luca på 2 år. Men når jeg får sjansen kommer jeg til å ta opp klatring igjen. Det er noe av det beste jeg vet!

Hva var ditt første prosjekt i Kammerorkesteret?

- Ett av de første fantastiske minnene jeg har med Kammerorkesteret, er en turné til Spania med Terje Tønnesen, hvor vi spilte Bourgeois Gentilhomme av Strauss og Lully. I tillegg spilte vi Mozart med Leif Ove Andsnes. Bedre blir det ikke! Den turnèen skulle jeg gjerne gjenopplevd!

 
Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet? 

- Jeg har flyttet over 30 ganger i løpet av livet så langt –  er veldig glad for å være i Oslo igjen nå. 

I tillegg til mitt nordiske opphav er jeg, i følge min DNA- test, visstnok også en stor andel finsk og 11% øst-europeisk.


 

DSC08835.jpg

Foto: Euishin Kim

Cams
favorittmusikk

- Spillelisten min er satt sammen av sanger som jeg har hørt i hjel (jeg er kjent – og hatet –  for å spille ting på repeat når jeg først elsker noe), og står i kronologisk rekkefølge etter betydning for meg fra jeg var liten til nå. 

bottom of page