top of page

Meny

Audun Sandvik

Cello

«Bach og Schubert sin musikk ville jeg tatt med meg til en øde øy.»

Audun_1427.jpg

Foto: Bård Gundersen

Audun vokste opp i musikalske omgivelser i Bergen som sønn av to profesjonelle musikere i Harmonien. Etter studier i hjembyen, var han et år elev av cellisten Janos Starker i USA, etterfulgt av seks år på Norges musikkhøgskole med Truls Mørk og Lars Anders Tomter som sine lærere. Han er i dag en ettertraktet cellist som er fast gjest ved en rekke kammermusikkfestivaler i inn- og utland og er selv kunstnerisk leder for Gloppen musikkfest. Fra 2005-19 var Audun ansatt som alt. solocellist i Kringkastingsorkesteret og har siden 2017 også vært ansatt som professor ved Musikkonservatoriet, UiT Norges arktiske universitet. Audun leker gjerne med flere sjangre og har spilt med ledende artister både innen jazz, pop og rock.

NorskKammerorkester_konsert_6020.jpg

Foto: Bård Gundersen

Hvorfor ble celloen ditt instrument?

– Jeg begynte å spille cello som fireåring. Mine G-nøkkelspillende musikerforeldre (fløyte og fiolin) bestemte at de trengte et F-nøkkelinstrument i huset. Selv om jeg helst ville spille fiolin, måtte det bli cello.

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker?

– Da jeg skjønte at det å bli fotballspiller ikke kunne vare lenger enn til midten av 30-årsalderen.

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien?

– Det er mange forskjellige og vanskelig å fremheve noen fremfor andre, men de sterkeste inspirasjonskildene er jo Aage Kvalbein, Terje Tønnesen, Lars Anders Tomter, Truls Mørk, Janos Starker.

Hva var ditt første prosjekt i DNK?

– Det aller første prosjektet var som stipendiat mens jeg gikk på diplom på Musikkhøgskolen. Det var innspilling av Beethoven strykekvartett i kammerorkester-versjon med Terje som leder. Jeg hadde øvet som en gal for å være best mulig forberedt. Så – i løpet av den aller første prøven –  forsvant de andre to cellistene, både Ellen Flesjø og Øystein Sonstad, og bassisten! Jeg ble sittende igjen og skjelve i buksene som den eneste på min stemme

Har du en hobby, Audun?

– Jeg er opptatt av å ikke bli hengende etter med mailer og sms-er osv. Ellers går det i fotball, seiling, skiseiling, kiting, fridykking, trening, løping, maraton og sunt kosthold.

Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet?

– I 2008 knakk jeg to fingre i en fotballkamp, men vi vant kampen 3-2!

Audun_1568.jpg

Foto: Bård Gundersen

bottom of page