top of page

Meny

Atle Sponberg

Fiolin

«For meg handler musikk om å berøre mennesker.
Den gleden jeg kjenner ved å spille, ønsker og håper jeg å formidle til publikum.» 

Atle_9464_edited.jpg

Foto: Bård Gundersen

Atle Sponberg vokste opp i et levende musikkmiljø på Gjøvik med Rolf Bækkelund i spissen, som også var Atles første fiolinlærer fra han var åtte år gammel. Senere ble det studier på Norges musikkhøgskole med Isaac Shuldman, etterfulgt av noen timer med Herman Krebbers.  I studietiden hadde han sitt første prosjekt i Det Norske Kammerorkester og har fulgt orkesteret helt siden den gang. Atle har hatt en lang karriere som aktiv solist, kammermusiker og orkesterleder. Han har turnert overalt i Norge og gjestet festivaler over hele Europa, i USA og Australia. For tiden er han kunstnerisk leder for Sinfonietta Innlandet, spiller i stryketrioen W.A.M, sammen med Martin Stegner og Øivind Gimse og i duoen Gutta Boys sammen med Knut Erik Sundquist. 

Atle har lang erfaring innen både tidligmusikk og ikke minst argentinsk tango. Da er det kanskje ikke så rart at to av hans favorittkomponister er Bach og Piazzolla.

– Johann Sebastian Bach gir meg harmoni og ro. Jeg blir aldri lei verken av å høre eller øve på Bach.  I Astor Piazzolla sin musikk lar jeg meg berøre av varmen som finnes i denne tangoens mester.

 

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien?
– Inspirasjonskildene mine har vært, og er, mange. Fiolinister som Pinchas Zuckerman,    Itzak Perlman, Yehudi Menuhin,  Jascha Heifetz, Terje Tønnessen, Iona Brown og Alexander Sitkovetsky. Men noen ganger blir jeg også inspirert av f.eks idrettsutøvere som Petter Northug og snookerspillerne Ronnie O`Sullivan, Stephen Hendry og Nic Barrow.

Atle har medvirket på en rekke CD utgivelser; Den kritikerroste CD-en Quietude med Gjøvik Sinfonietta. Tango for 3, flere CD-er med Engegårdkvartetten og innspillinger med ny musikk av blant andre Antonio Bibalo, Randall Meyers, Ståle Kleiberg og Nikolai Appolyon.

Hvis du skulle plukke ut noen musikalske høydepunkter fra din tid i orkesteret, hva er de? 

– Mozarts klaverkonsert nr. 27 med Radu Lupu og Terje Tønnessen i Frankrike mot slutten av 80-tallet en gang. Jeg husker bare den kollektive, fantastiske følelsen hele orkesteret hadde etter konserten, en følelse av å ha opplevd noe stort, noe utenfor oss selv den kvelden.

Et annet stort høydepunkt var i fjor da vi gikk på scenen i Universitetets Aula og spilte Griegs Holbersuite, Schönbergs Verklärte nacht og Sjostakovitsj’ Kammersymfoni uten noter. For et kick!»

 

Har du noen hobbyer, Atle?
– Langrenn og snooker.

Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet?  
– Jeg har vært kretsmester i stavsprang en liten periode.


 

Atle_9394.jpg

Foto: Bård Gundersen

Atles
favorittmusikk

Bach: Goldbergvariasjoner med Glenn Gould 

Bach Chaconne, siste innspilling med Yehudi Menuhin 

Mozart: Fiolinkonsert nr. 4 med Pinchas Zuckerman, 

Mozart: Adagio, med Pinchas Zuckerman 

Mozart: Symfoni nr. 40, med Franz Brüggen. 

Mozart-symfonier med Leonard Bernstein 

Mozart: Sinfonia Concertante med Pinchas Zuckerman og Itzak Perlman 

Wieniawsky: Polonaise Brilliante i D dur med Pinchas Zuckerman

Vladimir Horowitz: Encores, CD 

Piazzolla: Zero Hour, Milonga del Angel, Concierto para quintetto, Mumuki 

TOTO: Rosanna 

Barbara Streisand: Live CD

bottom of page