top of page

Meny

Ludvig Gudim

Fiolin

«Det er utrolig givende for meg å fordype meg i det jeg faktisk skal spille, og jeg føler på en mye sterkere forbindelse til verkene hvis jeg klarer det.»

Ludvig.jpeg

Ludvig Gudim fra Risør ble et kjent ansikt for mange da han vant NRK’s Virtuos-konkurranse i 2016 og representerte Norge i Eurovisjonens finale i Køln, der han spilte for mange millioner europeiske TV-seere. Året etter kom han inn på prestisjetunge Juilliard School of Music i New York, hvor han studerte med Li Lin og Itzhak Perlman til han fullførte sin bachelor i 2021. Før det gikk han på Barratt Due musikkinstitutt med Stephan Barratt-Due og Henning Kraggerud som lærere.

Allerede i 2013 reiste han til New York for å delta i Perlman Music Program, et sommerprogram for begavede unge musikere. Året etter vant han tredje pris i Menhuin-konkurransen, som er verdens ledende internasjonale konkurranse for unge fiolinister, og i 2019 gikk han seirende ut av Juilliards egen fiolinkonkurranse, og fikk spille Mendelssohns fiolinkonsert i Alice Tully Hall på Lincoln Center. Siden har han vært solist med de ledende norske og en rekke internasjonale orkestre. 

Ludvig begynte i Kammerorkesteret i 2021, og er i tillegg ofte å se som gjestekonsertmester Oslo Filharmonien. Ludvig er også en engasjert kammermusiker. 

Han har spilt kammermusikk med høyt anerkjente musikere, som Janine Jansen, Kathryn Stott, Steven Isserlis, Christian Tetzlaff, Lars Anders Tomter og med musikere fra Berlinfilharmonien. Ludvig spiller på en Antonio Stradivari fra 1710, utlånt fra Anders Sveaas Almennyttige Fond.

DSC00720.jpg

Foto: Euishin Kim

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker?

– I begynnelsen var det egentlig bare utrolig gøy å få spille og utforske instrumentet. I senere tid har jeg blitt mer opptatt av å sette meg ordentlig inn i musikken jeg skal spille, for å finne mening med det jeg gjør. Det er utrolig givende for meg å fordype meg i det jeg faktisk skal spille, og jeg føler på en mye sterkere forbindelse til verkene hvis jeg klarer det.

 

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien til å bli det du er nå?

Jeg vil si at jeg har vært utrolig heldig som har hatt fantastiske lærere hele veien, som har hjulpet meg med å dyrke kjærligheten for den klassiske musikken. Nå for tiden prøver jeg så godt som det lar seg gjøre å finne ny inspirasjon gjennom andre typer kunst og ulike sjangremusikk.

 

Rachmaninoff og Ravel er blant favorittkomponistene hans. 

– Klassisk musikk vil alltid være den sjangeren som gjør størst inntrykk på meg. Blant mine favorittkomponister er Rachmaninov, Ravel, Brahms og Beethoven.

Når var ditt første prosjekt med DNK, og hvis du skulle trekke frem noen høydepunkter, hva er de?

Mitt første prosjekt med DNK var på høsten 2021, med Sasha Sitkovetsky som spillende leder. Jeg ble umiddelbart tiltrukket av den energien og dedikasjonen orkesteret har, både i prøvesituasjoner og på scenen. I tillegg er det en glede å få spille med så mange hyggelige folk! Høydepunktet så langt vil jeg si var å endelig få muligheten til å jobbe med Terje Tønnesen!

Har du en hobby, Ludvig? 

Jeg er veldig glad i å spille fotball, og jeg følger mye med på Premier League, der Chelsea er favorittlaget. Jeg er også veldig glad i å lage god mat hjemme.

Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet?

– Jeg hadde en periode i løpet av pandemien der jeg ble helt hekta på dataspillene 'Grand

Theft Auto' og 'Red Dead Redemption.' Jeg tør nesten ikke innrømme hvor mange timer

jeg brukte på å spille!

Ludvigs
favorittmusikk

bottom of page