top of page

Meny

Eivind Ringstad

Bratsj

«Det er en veldig sterk kommunikasjon og musisering mellom hver eneste musiker i orkesteret som er veldig inspirerende å være en del av. »

_r8a4713 horizontal.jpg

Foto: Nikolaj Lund

Eivind er oppvokst på St. Hanshaugen i Oslo. Som 17-åring ble han vinner av NRKs solistkonkurranse Virtuos, som gjorde at han fikk representere Norge i EBUs konkurranse for unge musikere samme år, der han vant førstepris. Siden da har Eivind reist verden rundt og spilt i konserthus og på festivaler.

I 2013 gjorde han sin debut som solist med Oslo-Filharmonien og ble plukket ut som BBC's New Generation Artist 2016-18 som førte til blant annet egen recital i Wigmore Hall i London.

 

Eivind tok bachelorgrad ved Barratt Due musikkinstitutt med professor Soon Mi Chung Barratt-Due og er i dag en freelance musiker ved siden av sin deltakelse i Det Norske Kammerorkester. I tillegg til å være musiker på scenen, er han også en av tre kunstneriske ledere for Norsjø Kammermusikkfest i Telemark. Eivind spiller på en bratsj fra 1776 bygget av Andrea Guarneri med tilnavnet «Conte Vitale», generøst utlånt fra Dextra Musica.

Når begynte du å spille instrumentet ditt? Og hvorfor har du valgt det?

Jeg begynte først på fiolin da jeg var fem år gammel. Grunnen til at jeg begynte, er nok fordi mine foreldre har musikerbakgrunn. I begynnelsen av tenårene oppdaget  jeg bratsjen, som ble min store interesse. Noe av det som grep meg ved instrumentet var den mørke og dype klangen. I tillegg likte jeg godt å sitte i midten av ensemblet; å være en del av midtregisteret i gruppen. 

DSC00495.jpg

Hva var din grunnleggende motivasjon for å bli musiker?

Det var noe med den klassiske musikken som var veldig gripende. Å kunne spille, å være del av den fantastiske musikken hver eneste dag, syntes jeg virket som et fantastisk yrkesliv.

Har du hatt spesielle inspirasjonskilder på veien til å bli det du er nå?

Det er noen musikere som har gitt meg masse inspirasjon, og Arve Tellefsen er absolutt en av dem. Både måten han spiller på og slik han kaprer publikum, er helt unikt.

Hva er du mest opptatt av når du ikke spiller, har du en hobby?

Jeg må innrømme at mye av tiden min går til spilling på grunn av et intenst tidsskjema. Men jeg liker veldig godt å sykle,gå på ski og møte venner.

 

Favorittmusikk og komponister – hvorfor?

Fra den klassiske musikken er Mozart en av mine favorittkomponister. Musikken til Mozart er bare så naturlig og enkel samtidig som den er så uttrykksfull. Noen av mine favorittstykker av Mozart, er Divertimento for stryketrio, Symfoni nr. 40 og Requiem.

241923599_6160512953990237_3456721656413324018_n.jpeg
Foto: Magnus Skrede

Når var ditt første prosjekt med DNK, og hvis du skulle trekke frem noen høydepunkter, hva er de?

Mitt første prosjekt med DNK var da orkesteret var residensorkester under Gloppen Musikkfest i 2021. Orkesteret spilte på nesten hver konsert under festivalen og det var så utrolig gøy, både musikalsk og sosialt. På festivalen gjorde orkesteret blant annet Holbergsuiten av Edvard Grieg helt uten noter – det ble en åpenbaring for meg! Det er en veldig sterk kommunikasjon og musisering mellom hver eneste musiker i orkesteret som er veldig inspirerende å være en del av. 

 

Er det noe vi kan få vite om deg som ikke så mange vet?

Jeg spilte og tok timer på trompet i fire år fra jeg var ni til jeg var tretten.

bottom of page