top of page

Meny

Kammergruppe oktett hjemmeside.jpg

Tilgivelse

Vakker, rå og oppløftende

Foto: Bård Gundersen

To forelskede går sammen gjennom en stjerneklar natt, bare opplyst av månen. Hun innrømmer at hun er med barn med en annen mann, og frykter kjærestens avvisning. Men kjærligheten og nattens magi får mannen til å tilgi og ta barnet til seg som sitt eget. 

Evnen til å tilgi og løse konflikter på fredelig vis er en dyd som hele tiden er utfordret, også i dagens samfunn. Demokratiet utfordres av ytterliggående krefter selv i land vi trodde var bygget på sterke humanistiske tradisjoner. De menneskelige dyder er ikke medfødt, og Schönbergs senromantiske musikk treffer oss rett i hjertet som en påminnelse om at vi hele tiden må jobbe med våre egne idealer for å være gode mennesker.

Schönbergs Verklärte Nacht har blitt et av orkesterets referanseverk de siste årene. Denne gang fremføres det i sin opprinnelige versjon for strykesekstett. Stykket er tonesatt til Richard Dehmehls dikt med samme navn. 

Mendelssohns strykeoktett skriver seg fra 1825, da den unge komponisten var bare seksten år. Oktetten er enestående med sitt dramatiske omfang og den elegante balansen mellom de ulike stemmene. Med dette verket fremsto Mendelssohn som en pioner; han skaper et mesterverk som er både symfonisk og intimt, ved å kombinere to strykekvartetter til en oktett.

Lørdag 26. november kl. 14.00

Universitetets Aula

Program

Arnold Schönberg Verklärte Nacht

Felix Mendelssohn Oktett for strykere

Medvirkende

Sara Övinge fiolin

Cam Kjøll fiolin

Atle Sponberg fiolin

Bård Monsen fiolin

Ida Klokk-Bryhn bratsj
Marthe Husum bratsj

Audun Sandvik cello

Ole Eirik Ree cello

Anbefaling fra Ole Eirik Ree

Å spille kammermusikk, i mindre grupper, er virkelig noe av det gjeveste en musiker kan bedrive. Personlig er jeg utrolig glad for at Kammerorkesteret gjennom initiativet Musikerkollektivet som en fast base for ensemblet gir oss muligheten gjennom året til nettopp dette. Slik blir vi utfordret både musikalsk og instrumentalt og ikke minst - vi blir bedre kjent med hverandre, både med gamle kolleger og nye. Det er ingen tvil om at dette konseptet ikke bare vil utvikle vårt eget, men også orkesterets potensial på aller beste måte fremover.

 

Til nettopp denne konserten presenterer vi to av de virkelig store gigantene i repertoaret. For den trofaste publikummer vil Schönbergs mesterlige sekstett være kjent stoff, men da arrangert for større strykeorkester. I originalversjonen vil man komme om mulig enda tettere på de ulike instrumentenes skiftende roller som tonemalende lydkulisser (det reflekterende måneskinnet, vinden som rasler i trærne, og ikke minst protagonistene i diktet stykket er basert på). Og til sist, men ikke minst - Mendelssohn har gitt oss oktetten av alle oktetter i kraft av å være bare tenåring da han skrev den. Mer livsbejaende og rett og slett oppløftende musikk skal man lete lenge etter. 

 

Om dere som publikummere får det i nærheten av så morsomt som vi kommer til å ha det, er det bare å sette av datoen først som sist. Vi gleder oss til å se dere på konsert!

OleEirik_2194.jpg
Ole Eirik Ree
cellist & medlem av musikerkollektivet

Opplev også

IMG_7655-2_edited.jpg

Fargespill

Søndag 4. desember
Les mer

bottom of page