Meny

Flamenco horizontal.jpg

Sturm und Drang - og atskillig mer

Medvirkende

 

Alexander Sitkovetsky kunstnerisk leder / fiolin
 

Program

 

Julia Adolphe

Kilo, Kilo fra Star-Crossed Signals for strykekvartett

Joseph Haydn

Symfoni nr. 52

Joseph Haydn

Fiolinkonsert nr. 3 i A-dur

Georges Bizet / Rodion Shchedrin

Carmen suite for strykere, pauke og slagverk

Det er de store følelsene vi trekker frem i denne konserten. Samtidig er det et musikalsk vitnesbyrd om hvor forskjellig emosjoner kan beskrives i musikken ut fra tid, sted og rom. Mens Bizet gir sin Carmen hele det musikalske følelsesregisteret, med alt hva orkester og sangere har å by på, må Haydn 100 år tidligere sies å være noe mer følelsesmessig påholden i det som var hans 'Sturm und Drang'-periode. Samtidig er vel dette trekk vi kan nikke gjenkjennende til, når vi på vår reise gjennom Europa opplever de to landenes ulikhet den dag i dag.

 

Men vi skal vokte oss vel for å si at de musikalske kvalitetene følger de samme parametere. Fader Haydn anses som den moderne symfoniens far, og hans symfoni nr. 52 er den siste i rekken av dem som regnes som hans 'Sturm und Drang'-periode. Symfonien er full av liv – brå kast og vendinger i temaene, store dynamiske kontraster, men også vakre melodiføringer og sorgtunge sidetemaer. 

 

Til å komplementere symfonien har kveldens gjesteleder og solist, Alexander Sitkovetsky, plukket frem Haydns fiolinkonsert nr. 3. Det spesielle med denne er at notene ikke ble funnet før i 1949 i klosteret Melk. Senere ble det også funnet en annen utgave av konserten i Marcello-museet i Venezia, og det er denne utgaven vi her spiller.

Bizets Carmen sies å være den mest spilte operaen gjennom tidene. Temaene herfra kan av og til sitte like fast i hodet som en Grand-Prix-låt, men oppleves kanskje ikke like irriterende. Kveldens versjon er en suite basert på operaen, men omarbeidet for strykere, pauker og slagverk. Det er et fyrverkeri av et arrangement som vil få deg til å glemme savnet av så vel toreadorer som Carmen selv. Her kommer melodiene på løpende bånd, gjerne også blandet i hverandre, og slagverket løfter frem de rytmiske elementene så du knapt vil klare å sitte stille i stolen. 

Tirsdag 9. november

kl. 15.30 og kl. 19.30

Universitetets aula

Konserten inngår i flg. abonnement:

Aulaserien Gull

Aulaserien

Totalabonnement