top of page

Meny

patricia-kopatchinskaja-c-marco-borggreve-07_edited.jpg

Pierrot Lunaire

En særegen og personlig stemme i den klassiske musikkverden

Foto: Marco Borggreve

Det bor en kunstnerisk protest i Patricia Kopatchinskajas kunstnergjerning. Hun ønsker ikke å være en del av det etablerte, tradisjonelle som igjen og igjen spiller det samme klassiske repertoaret.

I en artikkel i The Guardian i 2016 skrev hun at «Standard pieces should be used only as exceptional, rare elements in programmes. There are enough recordings out there already … » Hun understreker gjerne sitt ståsted ved å spille barbeint og i en opprevet kjole og hvitt. 

Til oss kommer hun da heller ikke med det tradisjonelle. Hun utfordrer ethvert program med sine egne tolkninger, og i Pierrot Lunaire tar hun rollen som den månesyke Pierrot selv og overlater fiolinstemmen til vår egen Cam Kjøll. PatKop, som hun blir kalt, lager sin egen svært personlige tolkning av dette intrikate verket, bl.a. legger hun inn flere Strauss-valser midt i stykket. 

Denne kvelden kan publikum også oppleve forrykende duospill fra Kopatchinskaja og Kammerorkesterets kunstneriske leder Pekka Kuusisto i musikk av Bartók, Ligeti, Hollinger og ikke minst PatKops egen komposisjon for duoen.

Konserten er i samarbeid med Ultimafestivalen og Oslo-Filharmonien, og inngår i konsertserien Klubb Klassisk. Les mer om Klubb Klassisk medlemskap HER

Gå i dybden på kveldens program og bli bedre kjent med Kopatchinskajas reise til Pierrot her.

Fredag 23. september kl. 19.30

Marmorsalen, Sentralen

Program

Del 1

Arnold Schönberg 

Pierrot Lunaire 

Carl Philipp Emanuel Bach

Presto (arr. Patricia Kopatchinskaja)

Johann Strauss II

Kaiserwalzer, op. 437 (arr. Arnold Schönberg)

Johann Strauss II

Schatzwalzer, op. 418 (arr. av Anton Webern)

Del 2

Béla Bartók Et utvalg av duoer for to fioliner 

Heinz Holliger Tröpfli-Musig 

György Ligeti Baladă și joc 

Patricia Kopatchinskaja Nytt verk fra Ghiribizzi for Pekka Kuusisto og en venn

Medvirkende

Patricia Kopatchinskaja fiolin og Sprechgesang
Cam Kjøll fiolin

Ida Bryhn bratsj

Øystein Sonstad cello

Joonas Ahonen klaver

Tom Ottar Andreassen fløyte / piccolo

Ingvill Hafskjold klarinett / bassklarinett

Elisabeth Vatn harmonium

Pekka Kuusisto fiolin

Anbefaling fra Cam Kjøll

På denne konserten er jeg så heldig å få spille sammen med fiolinisten Patricia Kopatchinskaja i selveste 'Pierrot lunaire' av Arnold Schönberg.  Jeg har fulgt henne på avstand over flere år, beundret og lært, og med stor interesse fulgt hennes repertoarvalg og prosjekter. Hun er ekstremt uttrykksfull og står som et unikum i vår klassiske musikkverden. Jeg er enormt inspirert av henne på så mange ulike måter, og tenker ofte på henne hvis jeg føler meg musikalsk låst eller trenger inspirasjon til å få musikken løs fra papiret og ut til det urmenneskelige.

 

Pierrot lunaire er også et verk som, slik som hun selv, står helt for seg selv. Banebrytende i sin tid, og med et innhold som kan tolkes i det uendelige. Jeg er helt sikker på at det blir en stor og helt annerledes opplevelse både for publikum og for oss musikere å få ta del i dette prosjektet!

Kammerorkesteret_portrett_Camilla_0111.jpg
Cam Kjøll
fiolinist & medlem av musikerkollektivet

Opplev også

NorskKammerorkester_Pekka_operaen_7634.jpg

Vrede

Lørdag 24. september

Les mer

bottom of page