top of page

Meny

dsch-MB-5456-6_edited.png

Foto: Mats Bäcker

The Shostakovich Odyssey

Den visuelle konserten

Forestill deg en musikalsk opplevelse som finner stadig nye former i møte med teater, lys og visuelle virkemidler. Ut av dette oppstår en ny form på tvers av våre tradisjonelle oppfatninger av hva en konsertopplevelse kan være – et konsertteater.

Det Norske Kammerorkester utfordrer selve konsertformen i det som grenser mot teaterets formspråk og dramaturgi, her fortalt gjennom glimt inn i en av det forrige århundrets største komponister, Dmitri Sjostakovitsj’ liv og musikk. 

Det er ingen handling – formidlingen blir til gjennom musikkens egenart og emosjonelle karakter i ulike tablåer, men gjennom det visuelle kan det musikalske oppstå på helt nye måter. En tråd spinnes gjennom Sjostakovitsj’ mange ulike musikkuttrykk til en musikalsk historiefortelling – like følelsesmessig spennende, søkende og dramatisk som livet hans – og åpner for et vidt spekter av emosjonelle nyanser. 

 

The Noise of Time 

Historien om et sjeldent geni – med kunst som fortsatte å blomstre til tross for de sovjetiske myndighetenes konstante, undertrykkende oppmerksomhet – er bakteppet i orkesterets mest ambisiøse konsertforestilling noensinne. 

The Noise of Time er også historien om mennesker som utsetter seg for ubehaget ved å utfordre det bestående. På tvers av normer og regler utgjør de en vedvarende støy i samfunnsmaskineriet, samtidig som de bringer oss til nye erkjennelser, akkurat som Sjostakovitsj i sin tid. 

Sjostakovitsj’ liv kan beskrives som en skjebne der kunstnerisk integritet og regimet til tider sto mot hverandre. Han var en mester i å tilpasse seg og likevel insistere på sitt frie uttrykk, og det gjorde ham kontroversiell både hjemme og ute i verden. Uansett om Sjostakovitsj tar for seg det mørke eller det lyse, treffer musikken hans oss midt i hjertet med kompromissløs kraft. Derfor gir han oss nettopp det musikalske språket som forløser det visuelle vi ønsker å tilføre opplevelsen.

 

Kammerorkesteret med Pekka Kuusisto i ledelsen

Kammerorkesteret har i mange år hatt som ambisjon å utfordre den klassiske konsertformen. De har spilt uten noter, med lyssetting, koreografi og ulike scenografier. Denne gang setter de alt dette sammen til et nytt hele under ledelse av sin kunstneriske leder, Pekka Kuusisto. Den musikalske fortellingen skjer gjennom visuelle virkemidler der musikerne løftes inn i helt nye roller, og der grensene mellom hva som er dans, skuespill og musikerrolle viskes vekk. Med det tilføres musikken helt nye opplevelsesdimensjoner som blomstrer inn i spektakulære univers fylt med følelser, drømmer og håp. 

3. - 8. juni

Scene 2, Den Norske Opera & Ballett

Kjøp billett

Musikk av Dmitri Sjostakovitsj

Medvirkende

Pekka Kuusisto kunstnerisk leder

Bjarke Mogensen akkordeon

Mikkel Harder Munck-Hansen regi og konsept

Lars Egegaard Sørensen lysdesign og scenografi

Maja Ravn scenografi og kostyme

Øystein Sonstad musikalsk bearbeidelse

Det Norske Kammerorkester 

Anbefaling fra Katrine Øigaard

Blandt de mange spændende projekter med Det Norske Kammerorkester glæder jeg mig specielt meget til juni måned 2023 på Scene 2 i Den Norske Opera og Ballett.

I samarbejde med tre af Danmarks mest fremstående teaterfolk - en regissør, en scenograf og en lysdesigner - skaber vi denne teaterkoncert, hvor musikerne uden noder og i en spændende scenografi vil fremføre nogle af Sjostakovitsj's fantastiske og forskelligartede kompositioner. Jeg har altid brændt meget for at skabe alternative koncertoplevelser med klassisk musik, og Det Norske Kammerorkester har nu en længere tradition for dette. Denne teaterkoncert er et nyt kapitel denne udvikling, og jeg er sikker på, at det på alle måder bliver en unik oplevelse for både publikum og de medvirkende. Derfor anbefaler jeg på det varmeste denne teaterkoncert.

NorskKammerorkester_portrett_Katrine_6604.jpg
Katrine Øigaard
bassist & medlem av musikerkollektivet
bottom of page