top of page

Meny

Borrani by Piera Mungiguerra 1_edited_edited.jpg

Måtehold

Stor musikk i små formater

Foto: Piera Mungiguerra

Vår andre kammerkonsert denne sesongen kommer i vår lille lørdagsserie i Aulaen. Det er kanskje litt merkelig å gi Brahms' romantiske musikk karakteristikken 'Måtehold'. Men det ligger en slags stille reservasjon i hans tilnærming til det romantiske. Det kan være inderlig, inviterende, livsbejaende og storslått, men går aldri over streken. Hans eget liv bærer bud om denne reservasjonen i hans forhold til Clara Schumann. Det er på grensen til kyskhet å lese om hans forsiktige kurtise, og når hans kjærlighet ikke lenger gjengjeldes, er hans ord til henne som følger: «Lidenskapene er ikke naturlig for mennesker. De er alltid unntak eller eksesser. De som overskrider måteholdet må betrakte seg som syke, og søke legehjelp for sitt livs og sin helses skyld …Lidenskapen må snart forsvinne, eller man må fordrive den.»

Med wienerklassikeren Mozart virker det nesten motsatt. Hans eget liv er voldsomt og utagerende, både i liv og lære. Det er ikke måtehold som preger det liv vi er blitt kjent med. Men som komponist er det form, stringens og 100 prosent kontroll over form og innhold. Vi møter et kontrollert musikalsk uttrykk som motsvar på hans eget liv, aldri går han over streken. 

Vi mener Mozart og Brahms kler hverandre utrolig godt i et konsertprogram. Tross sin forskjellighet, eller kanskje nettopp derfor, snakker de et kompletterende musikalsk språk fra sin tid og med svært ulike personligheter.

Lørdag 11. februar kl. 14.00

Universitetets Aula

Program

Wolfgang Amadeus Mozart

Strykekvintett nr. 2 i c-moll, K. 406/516b 

Luciano Berio

Divertimento for stryketrio

Johannes Brahms

Strykesekstett nr. 2 i G-dur, op. 36 

Medvirkende

Lorenza Borrani kunstnerisk leder / fiolin

Bjarne Magnus Jensen fiolin

Hanne Skjelbred bratsj

Ida Bryhn bratsj

Marthe Husum bratsj

Torun Stavseng cello

Jun Sasaki cello

Anbefaling fra Hanne Skjelbred

Når Lorenza kommer til Oslo for å spille med oss vet jeg alltid at det vil bli en spesielt lærerik og inspirerende uke. Hun har en utrolig evne til å involvere oss i sin historiefortelling og sin magiske fantasiverden. I tillegg spiller hun som en gudinne og har en helt unik organisk måte å lede orkesteret på.

En uke med Lorenza er et vitaminkick, og jeg sitter alltid igjen med en følelse av å ha lært masse og kommet enda nærmere kjernen av musikken. 

Kammerorkesteret_portrett_Hanne_2492.jpg
Hanne Skjelbred
bratsjist & medlem av musikerkollektivet

Opplev også

Broman foto Mattias Ahlm_edited.jpg

Fanny & Felix

Tirsdag 7. mars
Les mer

bottom of page