top of page

Meny

Shosta_edited_edited.png

DSCH - Konsertteater

“The sound of a survivor”

Dmitrij Sjostakovitsj står som et symbol på kunstens styrke og musikkens betydning gjennom historien. I Sovjetunionen balanserte han i et minefelt mellom det elitære og det folkelige og var på samme tid gissel i, og produkt av sin politiske samtid.

 

Uansett om Sjostakovitsj tar for seg det mørke eller det lyse, har musikken hans evnen til å treffe oss midt i hjertet med kompromissløs kraft. I denne forestillingen rammer vi inn noen av hans dristigste mesterverk med intenst personlig så vel som munter musikk. Den musikalske fortellingen skjer gjennom visuelle virkemidler der musikerne løftes inn i helt nye roller, og der grensene mellom hva som er dans, skuespill og musikerrolle viskes vekk. Med det tilføres musikken helt nye opplevelsesdimensjoner.

 

Sjostakovitsjs' liv kan beskrives som en skjebne der kunstnerisk integritet og regimet til tider sto mot hverandre. Han var en mester til både å tilpasse seg og å insistere på sitt frie uttrykk, og det gjorde ham kontroversiell både hjemme og ute i verden. Dobbeltkommunikasjon ble ofte nødvendig under regimets granskende blikk. 

 

Strykekvartett nr. 8 er selvbiografisk. I sin helhet bygger den på tonene i komponistens signaturmotiv D-S-C-H (utledet fra den tyske stavemåten, Dmitri Schostakowitsch) og sitater fra flere tidligere verk. Skrevet etter en reise til Dresden, der Sjostakovitsj ble møtt av krigens totale utslettelse, sier musikken mye om hans indre kamp på denne tiden. Kvartetten er høyt elsket av publikum, ikke minst gjennom Rudolf Barshais bearbeidelse for strykere, med navnet Kammersymfoni. Og slik vi åpnet sesongen med dette verket, avslutter den også både forestillingen og vår konsertsesong.

Lørdag 3. - torsdag 8. juni kl. 19.00

Scene 2, Operaen

Musikk av Dmitri Sjostakovitsj

Medvirkende

Pekka Kuusisto kunstnerisk leder

Bjarke Mogensen akkordeon

Mikkel Harder Munck-Hansen regi og konsept

Lars Egegaard Sørensen lysdesign og scenografi

Maja Ravn scenografi og kostyme

Øystein Sonstad musikalsk bearbeidelse

Det Norske Kammerorkester 

Abonnementssalget er nå i gang, og løssalg av billetter til denne konserten åpner senere. 

Anbefaling fra Katrine Øigaard

Blandt de mange spændende projekter med Det Norske Kammerorkester glæder jeg mig specielt meget til juni måned 2023 på Scene 2 i Den Norske Opera og Ballett.

I samarbejde med tre af Danmarks mest fremstående teaterfolk - en regissør, en scenograf og en lysdesigner - skaber vi denne teaterkoncert, hvor musikerne uden noder og i en spændende scenografi vil fremføre nogle af Sjostakovitsj's fantastiske og forskelligartede kompositioner. Jeg har altid brændt meget for at skabe alternative koncertoplevelser med klassisk musik, og Det Norske Kammerorkester har nu en længere tradition for dette. Denne teaterkoncert er et nyt kapitel denne udvikling, og jeg er sikker på, at det på alle måder bliver en unik oplevelse for både publikum og de medvirkende. Derfor anbefaler jeg på det varmeste denne teaterkoncert.

NorskKammerorkester_portrett_Katrine_6604.jpg
Katrine Øigaard
bassist & medlem av musikerkollektivet
bottom of page