top of page

Meny

Eksperiment med utvidet minimalisme

I Shaker Loops finner vi mye av den samme pulserende rytmen og de hypnotiske gjentakelsene som i mange av Glass’ og Reichs verk, men det som gjør at komposisjonen trekker mot det post-minimalistiske, er Adams’ bruk av dynamisk bevegelse og eksplosive høydepunkter som virkemiddel. 

Tittelen er tvetydig. ‘Shake’ peker til hvordan lyden oppfører seg når strykerne lager en summende lyd med buen. Ordspillet går imidlertid videre og inkluderer Adams’ møter med shaker-kulturen; denne nøkterne, arbeidsomme sekten som på sine møter får religiøse opplevelser gjennom skjelvende ekstase.  Dette dynamiske, nesten elektrisk ladede elementet, så fullstendig hinsides minimalismens ordnede, ga stykket sin berettigelse og førte til slutt til at verket ble realisert.

Shaker Loops av John Adams

​Mottaker av verdens gjeveste musikkpriser 
I dag er Adams en av de viktigste komponistene i vår tid med blant annet 5 Grammy-priser, samt 14 nominasjoner på sin merittliste. For sitt bestillingsverk On the transmigration of Souls på oppdrag fra New York-filharmonien, ble han også belønnet med Pulitzer Prize for Music i 2003, og innspillingen av verket ble tildelt Grammy i tre ulike kategorier. 
on the.jpeg
Samfunnskritisk komponist

Adams tar sitt samfunnsengasjement og politiske ståsted med inn i sitt kompositoriske virke  og har skrevet flere verk om aktuelle politiske hendelser. Hans samtidsaktuelle opera Nixon in China (1987) om president Richard Nixons meget omtalte besøk i Kina har ført til en ny bølge musikalske verk med sterk tilknytning til virkeligheten. Adams har også skrevet moderne klassisk, som operaen The Death of Klinghoffer (1991), om passasjerbåten Achille Lauro som i 1985 ble kapret av fire medlemmer av den paletinske frigjøringsfronten og operaen Dr. Atomic (2005) som har testingen av den første atombomben som tema. Adams’ prisvinnende orkesterverk On the transmigration of Souls ble skrevet til ettårsmarkeringen av terrorhandlingene 11. september 2001.

Aktuell konsert

Rettferdighet
Tirsdag 25. april kl. 19.00, Universitetets Aula

Musikk av John Adams, Philip Glass, Michael Tippett, Hannah Kendall, Erkki-Sven Tüür, J. S. Bach og
sanger av Katarina Barruk


Les mer
 
bottom of page