top of page

Meny

NorskKammerorkester_konsert_5955.jpg

Aspects of Love

Foto: Bård Gundersen

To store klassikere, to sterke historier med ulikt utfall. Musikk og tekst spunnet sammen og forent i et lydlig og visuelt univers. Det er stormende begjær og det er kompromissløs kjærlighet – og øyeblikkene mellom. 

En stormfull tragedie om sjalusi

Tolstojs novelle Kreutzersonaten er her flettet sammen med Janáčeks dramatiske musikk av samme navn: En mann, besatt av sjalusi, er overbevist om at hans kone er utro, og med det avsløres et gripende psykologisk portrett av ekteskap, seksualitet og moral. Janáček – en sterk forkjemper for kvinners rettigheter – har fremstilt dette dramaet så sterkt som historien er og skildrer den intense energien som til slutt kulminerer i den tragiske handlingen. Lik en drivende krimroman sitter du lenger og lenger ut på stolen etter hvert som historien piskes frem gjennom fortelleren og musikken som pakkes rundt den. 

 

Schönbergs høyromantiske kjærlighetserklæring

Etter pause forløses det hele med et av senromantikkens mest kraftfulle verk, Schönbergs Verklärte Nacht. Også her ligger en klar historie bak, et dikt av Richard Dehmel som inspirerte komponisten til å beskrive noe som antakelig var svar på hans egen sterke forelskelse i henne som senere skulle bli hans kone. Verket, nærmest anlagt som musikkdramatikk, tar oss med på en vandring gjennom en månelyst natt da kvinnen betror seg til sin elsker; hun bærer en annen manns barn. Musikken fører oss gjennom en historie om skyld, tilgivelse og ubetinget kjærlighet. Mer romantisk enn dette kan det neppe bli. 

Søndag 15. september kl. 18.00

Scene 2, Operaen

Billetter legges i salg 28. mai

Program

Leoš Janáček / Leo Tolstoj

Kreutzersonaten

Arnold Schönberg

Verklärte Nacht

Medvirkende

Terje Tønnesen kunstnerisk leder / fiolin

Teodor Janson forteller

Hør smakebiter

Opplev også

Sitkovetsky_77265Cal©Vincy Ng_edited.jpg

Erkjennelse

Tirsdag 15. oktober

Les mer

bottom of page